Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další vlny solidarity s Ukrajinou. V Praze jsou v plánu nové koncerty i divadelní představení

Autor: ČTK - 
15. března 2022
14:33

Hudebníci i divadelníci připravují v Praze další akce na pomoc válkou sužované Ukrajině. Do podpory se zapojí umělci ve Velkém sále Lucerny nebo Divadle Viola. Účinkující vystoupí bez nároku na honorář. ČTK o tom informovali organizátoři akcí.

Kapely J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere vystoupí 17. března ve Velkém sále pražské Lucerny bez nároku na honorář na benefičním koncertě s názvem FUNK 4 UA. Večerem bude provázet youtuber Kovy. Velký sál Lucerny otevřou v 18:30, o hodinu později koncert zahájí Illustratosphere, večer plný funku a soulu skončí kolem 23:00 s Monkey Business. Veškerý výtěžek ze vstupného půjde na podporu Ukrajině, jejíž občané mají po předložení pasu vstup na koncert zdarma.

Benefiční akce s názvem AMU stands with Ukraine se uskuteční taktéž 17. března v pražském Sále Martinů. Vstup na koncert je volný. Záměr uspořádat koncert vznikl z iniciativy studentů hudebních a tanečních oborů HAMU, kteří chtějí podpořit ukrajinské studenty a pedagogy. Získané peníze použijí na stipendijní podporu ukrajinských studentů AMU a nově přicházejících studentů, pedagogů a akademiků ze země zasažené válečným konfliktem.

Národní galerie Praha (NGP) pod záštitou humanitární organizace ADRA připravuje dva benefiční koncerty. První z nich, komorní vystoupení umělců Tarase Voloshchuka a Mahana Esfahaniho, se koná 18. března v klášteře sv. Anežky České. Ukrajinský rodák, houslista Voloshchuk, působí jako hudebník v České republice od roku 1999. Od roku 2005 do 2017 byl členem skupiny Čechomor. Esfahani je íránsko-americký cembalista. Oba umělci se při společném vystoupení setkají hudebně poprvé.

Další benefice se uskuteční 25. března ve Veletržním paláci za účasti řady známých interpretů české hudební scény, například Pavel Šporcl, Zea či Losers Cirque Company. Vstupné na oba koncerty je vybíráno formou dobrovolného finančního daru.

Soubor barokní hudby Collegia 1704 se rozhodl darovat výtěžek z koncertu konaného 22. března ve Dvořákově síni Rudolfina na sbírku SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni. Vystoupení s názvem Chiaroscuro veneziano nabídne díla skladatelů působících v Benátkách Claudia Monteverdiho, Francesca Cavalliho a Giovanniho Felice Sancese.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Zobrazit celý online

Divadelní představení

V reakci na aktuální dění na Ukrajině odehraje Divadlo Viola 8. dubna mimořádné představení inscenace Antona Pavloviče Čechova Když teče do bot. Výtěžek ze vstupného bude prostřednictvím nevládní neziskové organizace Člověk v tísni použit na pomoc zasaženým válkou na Ukrajině. Na jevišti se sejdou Taťjana Medvecká, Lilian Malkina, Jaromír Meduna a Lukáš Jurek.

Kultura pomáhá

Česká kulturní scéna se od začátku konfliktu na Ukrajině rozhodla vymezit vůči agresi Ruska připojením ke společné výzvě #kulturaproukrajinu. Podporu Ukrajině vyjádřily mnohé české kulturní, akademické a společenské instituce. Konají se různé benefiční koncerty, filmová a divadelní představení.

Video  Veterán: Rusové zvolili děsivou taktiku, civilisté jsou živé štíty. Ukrajinu chválí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa