Britská královna Alžběta II. v pondělí v poselství ke Dni britského Společenství zopakovala svůj slib z roku 1947, že život vždy zasvětí službě. Informovala o tom agentura Reuters. Buckinghamský palác v pátek oznámil, že pětadevadesátiletá panovnice se nezúčastní pondělní bohoslužby konané u příležitosti svátku Společenství. Podle britských médií panovaly obavy o královnino zdraví v souvislosti s dlouhou cestou na bohoslužbu a zpět. Královna tak alespoň zaslala pár slov.

Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě se na veřejnosti příliš neobjevuje od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Od té doby má na radu lékařů odpočívat.

Kate vzdala hold Ukrajině

Na bohoslužbě, které se královská rodina účastní již téměř 50 let, ji zastoupil její syn a následník trůnu princ Charles. Spolu s ním dorazila vévodkyně Camilla v elegantním fialovém kostýmku, princ William a vévodkyně Kate, která vzdala svým outfitem poctu okupované Ukrajině.

Nejen, že oblékla světle modrou barvu jako na ukrajinské vlajce, ale vzala si na sebe i set šperků, který vynesla při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (44) a jeho manželkou Olenou (44) v roce 2020. 

Některé přítomné udivilo, že se William a Kate s Charlesem i Camillou přivítali vřelým polibkem. Láskyplné gesto překvapilo hlavně od Williama. 

Obnovený slib

"V tomto roce mého platinového jubilea je mi potěšením obnovit slib, který jsem dala v roce 1947, že svůj život vždy zasvětím službě," uvedla panovnice v poselství ke Společenství 54 národů, v jehož čele stojí. Alžběta, která letos oslavila 70. výročí nástupu na trůn, prohlásila, že svůj život věnuje královským povinnostem již v projevu ke svým 21. narozeninám. "Prohlašuji, že celý svůj život, ať už bude krátký nebo dlouhý, zasvětím službě," uvedla tehdy ještě jako princezna. A svůj slib také dodržela.

Společenství bylo Alžbětě vždy blízké a podle historiků je jeho přerod z britského impéria jedním z největších úspěchů její vlády.

Královna vyhlíží "zdravou" budoucnost

"Přináší uspokojení pozorovat moderní, živé a propojené Společenství, které spojuje bohatou historii a tradice s velkým sociálním, kulturním a technologickým pokrokem naší doby," uvedla Alžběta v prohlášení.

"Doufám, že v těchto těžkých časech můžete čerpat sílu a inspiraci z toho, co nás spojuje, když společně pracujeme na zdravé, udržitelné a prosperující budoucnosti pro všechny," dodala panovnice.

VIDEO: Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny 

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny Videohub

Královna, jejíž manžel princ Philip zemřel loni v dubnu ve věku 99 let, strávila loni v říjnu noc v nemocnici a od té doby na doporučení lékařů více odpočívá. V únoru měla pozitivní test na koronavirus a trpěla mírnými příznaky podobnými nachlazení. Minulý týden se již cítila natolik dobře, že se mohla setkat s kanadským premiérem Justinem Trudeauem (50).

Panovnice se hodlala vrátit k běžným povinnostem krátce poté, co v únoru oslavila 70 let od nástupu na trůn. Od té doby vykonává své povinnosti převážně ze svého sídla na hradě Windsor. Přestože se Alžběta z dnešního bohoslužby omluvila, palác uvedl, že tento týden bude pokračovat v jiných aktivitách.

Fotogalerie
112 fotografií