Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rusové zavraždili ukrajinského vozíčkáře: Odbojář Oleksandr měl jen jednu ruku a nohu

Autor: pma - 
19. března 2022
18:45

Invalidní vozíčkář Oleksandr Kononov byl zastřelen ve svém domě ve vesnici Borivskyi v Luhanské oblasti na východní Ukrajině. Dlouhou dobu byl dobrovolníkem, který v oblasti dodával vojákům potřebné léky, vodu a potraviny během okupace.

Ruští vojáci, dle informací zveřejněných ukrajinskou armádou, zastřelili zdravotně postiženého proukrajinského aktivistu Oleksandra Kononova. Stát se tak mělo přímo v domě, kde Kononov žil. Střelen byl údajně zezadu, když seděl na svém invalidním vozíku. Informaci zveřejnil britský Daily Mail.

Konovov přišel v minulosti o pravou ruku a levou nohu po nehodě, která se mu stala v ocelárně, kde pracoval. Později se dobrovolně přihlásil na pomoc ukrajinským vojákům, kteří v Luhanské oblasti od roku 2014 bojovali proti proruským rebelům. Pro vojáky připravoval jídlo, vodu a shromažďoval potřebné léky a zdravotnický materiál.

Poté byl ale na jednom z kontrolních stanovišť zajat ozbrojenými silami z tzv. Luhanské lidové republiky a několik desítek dní byl tvrdě mučen. Podle ukrajinských médií byl Konovov po necelých třech měsících propuštěn výměnou za jiné zajatce. Osudnou se mu stala až invaze ruských vojsk.

9:35
Dnes

 Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

09:44
Dnes

"Ruská armáda útočí letadly a dělostřelectvem na Doněckou oblast - jsou mrtví a zranění. Policie dokumentuje následky ostřelování," tweetuje Národní policie Ukrajiny.

9:04
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa