Zájem o nové zaměstnance projevily zejména firmy vyrábějící automobilové díly z Plzně, Boru u Tachova, Přeštic a Hrádku u Rokycan, ale také třeba pivovar Prazdroj i pracovní agentura.

Firmy v kraji shánějí dlouhodobě hlavně montážní a pomocné dělníky ve výrobě, obsluhu linek a strojů, stavební dělníky, zedníky, mechaniky, skladníky, zámečníky i řidiče.

Pouze desítky míst tvoří pozice vhodné pro ženy, které tvoří spolu s dětmi 88 procent uprchlíků procházejících Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v Plzni. Pro ně by byly vhodné nabídky míst na pomocné síly do kuchyně, kuchaře, pracovníky úklidu a šičky.

Plzeň nabízí 20 míst na čištění města na prvním obvodu. Výjimečně poptávají sociální ústavy a nemocnice; zdravotní sestry musí doložit odborné vzdělání.

KACPU v Plzni funguje od 1. března a v posledních dnech jím projde 700 až 800 uprchlíků za 24 hodin, celkem už přes 8000.

VIDEO: Uprchlické centrum v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Uprchlické centrum v Brně Jiří Nováček

Nejdřív víza a pojištění

Zájemci o práci z řad Ukrajinců se zatím na úřadu práce (ÚP nehromadí. Ten funguje v KACPU na dvě směny, sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin. „Tam vyplní žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc a pak teprve si práci jdou případně vyřizovat podle místa pobytu,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Řada z nich to zatím nedělá, potřebuje hlavně pobyt, vízum a zdravotní pojištění.

Ukrajinci, kteří mají v kraji zájem o práci, musí podle hejtmana kontaktovat pobočky ÚP, který shromažďuje nabídky firem.

Varování před agenturami

 Pracovní agentury a firmy, které si chtěly před KACPU postavit náborové stánky, tam nesmí. Před KACPU už se objevili Ukrajinci, kteří se vydávali za tlumočníky, dostali rozlišovací vestu, a poté lákali zaměstnance pod agentury, což už řešila dohlížející policie. KACPU už proto rozdává letáčky s varováním. V kraji je 2,9 procenta nezaměstnaných, necelých 12 tisíc obyvatel.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

9:08
28. 3. 2024

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

9:11
28. 3. 2024

Za poslední den ztratil protivník 780 lidí, 10 tanků, 21 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

 
8:19
28. 3. 2024

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

Kompletní online
Fotogalerie
60 fotografií