Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Role Telegramu ve válce: Zakladatel sítě měl oplétačky s Rusy, setkal se i s Putinovým mužem

Video se připravuje ...
Autor: Politico, mav - 
15. března 2022
05:00

Americké sociální sítě jsou v Rusku zakázané, byť se najdou cesty, jak se k nim dostat. Daleko víc uživatelů tam však má platformy Telegram a VK (Vkontakte), které obě vytvořil Pavel Durov (37). Ani jemu, ani jeho sítím Západ příliš nerozumí, ale teď se na nich hraje o hodně, píše server Politico.

Facebook a Twitter ruské úřady blokují od začátku března, tímto pondělím se omezuje přístup rovněž na Instagram. Influencerky a bloggeři na poslední chvíli vyzývají své fanoušky, ať si je najdou na Telegramu či dalších službách.

Telegram láká na komunikaci šifrovanými zprávami, ale také nabízí alternativu sociálních sítí – totiž velké skupiny či kanály pro masová sdělení. Obě funkce hrají od začátku války na Ukrajině ústřední roli, slouží jak jako zdroj informací pro obyčejné Ukrajince i Rusy, tak coby nástroj propagandy a prostor pro dezinformace. Na platformě a firmě, o které se toho na Západě moc neví, teď hodně záleží – a na jejím tvůrci a šéfovi, jak ukázal koncem února.

Pavel Durov 28. února napsal na svém kanále na své síti Telegram – kde má 650 tisíc odběratelů – že zvažuje omezit dostupnost kvůli válce. Rusy i Ukrajince vybídl, ať jsou obezřetní vůči jakýmkoli informacím. „V případě eskalace situace zvážíme možnost po dobu trvání konfliktu částečně či zcela omezit operace kanálů Telegram v zapojených zemích,“ uvedl s tím, že Telegram stále více přenáší „neověřené informace“.

Jeho příspěvek vyvolal veliké pozdvižení, za den ho vidělo na šest milionů uživatelů a 50 tisíc z nich mu dalo „palec dolů“, což se moc často neděje. Do půl hodiny tak Durov couvl. Nadále přiznává, že Telegram nemá kapacitu čelit dezinformacím, jako se o to snaží Twitter a Facebook i tradičnější zpravodajské weby. Jedním z mála kroků Telegramu bylo, že v Evropě, podle sankcí EU na Rusko, zakázal kanály kremelské propagandistického vydavatelství a televize Russia Today.

Nátlak Jourové

Napřed ale na Durovovu firmu musela zatlačit eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. „Pravidla jsou jasná. Nemohou být žádné objížďky,“ uvedla pro Politico. „Zaprvé je to v EU zákon, zadruhé všichni pochopili, o co se teď hraje.“

Ze západních platforem v Rusku zůstává YouTube; jak informovalo Politico začátkem března, z ruských uživatelů na videoportál chodí 80-85 %. Prokremelskou propagandu se portál, vlastněný americkým gigantem Google, rozhodl necenzurovat, zakázal však na ní vydělávat.

S Kremlem se svobodomyslný Durov utkal už kvůli své první platformě, Vkontakte – klonu Facebooku, který vytvořil roku 2006. Opakovaně odmítal blokovat příspěvky opozice i špehovat pro Moskvu ukrajinské demokraty. „Před devíti lety jsem byl šéf VK, což byla největší sociální síť v Rusku a na Ukrajině. Roku 2013 ruská tajná služba FSB požadovala soukromá data ukrajinských uživatelů, kteří protestovali proti proruskému prezidentovi,“ vzpomíná teď Durov na časy majdanu, hnutí za příklon k Evropské unii, jež svrhlo prokremelského prezidenta Viktora Janukovyče.

„Odmítl jsem tyto požadavky, znamenalo by to zradu ukrajinských uživatelů. Poté jsem dostal padáka z firmy, kterou jsem založil, a byl jsem donucen opustit Rusko.“ Pod nátlakem prodal svůj podíl a ztratil nad sítí kontrolu, většinu akcií ovládly firmy nakloněné Kremlu.

Válka Rusko vs. Ukrajina
19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Roku 2014 Durov odešel ze země, zařídil si občanství karibského státečku Svatý Kryštof a Nevis a také Francie. Už o rok dříve spustil nový projekt, Telegram, coby rivala aplikace WhatsApp (dnes ji, stejně jako Facebook a Instagram, vlastní firma Meta). Sídlem firmy je Dubaj.

Disidenti i teroristé

V oblibě službu mají ti, kdo se potýkají s cenzurou, jak v demokratických zemích, tak v diktaturách. Skrz Telegram komunikuje Svjatlana Cichanouská, vůdčí osobnost běloruské demokratické opozice, jež odešla do polského exilu, stejně jako její krajané z informačního kanálu Nexta. Ten nyní přináší i rychlé zpravodajství z Ukrajiny.

Také však Telegram sloužil německým zastáncům konspiračních teorií a hnutí QAnon, jakož i organizátorům protestních pochodů proti rouškám a opatřením proti pandemii koronaviru. Jak Facebook a Twitter proti takovým dezinformacím a podněcování k násilí zasahovaly, tak šiřitele těchto materiálů lákal Telegram o to víc.

A po zákazu západních sítí ruský vicepremiér v rámci „ochrany“ ruského internetu vyzval na vládním profilu na Telegramu: „Vládním úřadům se doporučuje vytvořit účty na Telegramu a VKontakte.“

Durov sám je docela hádanka; několik let už nedával rozhovory médiím. Sám se vykresluje jako poloviční disident, který musel z vlasti uprchnout pod nátlakem úřadů. „Z máminy strany mám rodinné kořeny v Kyjevě, za svobodna byla Ivaněnková, což je ukrajinské jméno, dodnes máme na Ukrajině mnoho příbuzných,“ připomíná nyní. „Proto je pro mě tento tragický konflikt osobní.“

Ovšem jeho vztahy s Kremlem jsou poněkud nejednoznačné. Roku 2013, když ještě vedl VKontakte, nezávislý ruský deník Novaja Gazeta publikoval investigaci, kterak se Durov setkával s Vladislavem Surkovem, který byl zástupcem šéfa Putinovy kanceláře. Durov odmítal, že by úřadům přece jen vyžadované informace o proevropských Ukrajincích poskytl; později však přiznal, že se se Surkovem vícekrát setkal.

Další otazník je kolem Telegramu. Jeho malý tým programátorů roku 2018 dokázal odrazit pokus ruského telekomunikačního úřadu aplikaci zablokovat, ale za dva roky dospěly obě strany k nějaké dohodě. Během parlamentních voleb v Rusku roku 2021 Telegram blokoval kanály nabízející služby pro kampaň, včetně nástrojů pro sjednocení opozice, jež publikoval disident Alexej Navalnyj. Durov se snažil svalit odpovědnost na Google a Apple, jejichž servery Telegram využívá.

Pochyby mají experti i o zabezpečení Telegramu. Prezentuje se jako aplikace pro šifrovanou komunikaci, kterou lze rozklíčovat jen tak, že danému uživateli fyzicky seberete telefon. Zakladatel konkurenční služby Signal, Moxie Marlinspike, však varuje, že Telegram standardně ukládá všechny chaty na cloudu v podobě obyčejného textového souboru.

„Nemůžeme vyloučit možnost, že Ukrajinci (jakož i jiní uživatelé) pomýleně věří, že je Telegram spolehlivý a bezpečný, třebaže zaměstnanci Telegramu mohou mít přístup k jejich datům a předávat je třetím stranám,“ uvedl pro Politico bývalý zaměstnanec Telegramu Anton Rozenberg. A podobně se vyjadřovali i další z jeho někdejších kolegů.

Pokusy západních vlád mýtit propagandu z internetu budou jen symbolické, dokud bude skutečným digitálním bojištěm mezi Ruskem a Ukrajinou Telegram, uzavírá Politico.

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa