Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rozvolnění v Česku: Respirátory až na výjimky končí. Byly symbol covidu, chránily i před chřipkou

Autor: ČTK, for - 
14. března 2022
05:00

Od pondělí 14. března končí povinnost nosit respirátor ve většině vnitřních prostor. Nezahodíme jej ale úplně. Ochranu nosu a úst budeme nadále nosit v hromadné dopravy, zdravotnických a sociálních zařízeních. Skončí také omezení návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních kvůli riziku zanesení nákazy koronavirem. Pokračovat nebude ani testování tamních zaměstnanců. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádná opatření, která to nařizovala. Testování neočkovaných zaměstnanců těchto zařízení bylo povinné od listopadu, návštěvy v nemocnicích byly v době epidemie omezené opakovaně. Většinou je ale zařízení v zimě omezují i kvůli každoročním chřipkovým epidemiím.

Ministerstvo zdravotnictví zrušení protiepidemických opatření odůvodnilo doporučením Národního institutu pro zvládání pandemie. Umožní to podle něj pokles zátěže nemocnic pacienty s covidem-19, aktuální vývoj epidemické situace i proočkovanost populace třetí dávkou. Návštěvy v nemocnicích a lůžkových sociálních zařízeních se dosud musely prokazovat testem nebo očkováním. Podobně byla omezená i například přítomnost blízkých u porodu.

Od pondělí se spolu s těmito opatřeními zmírňuje také povinnost nosit respirátor ve všech veřejných vnitřních prostorách. Nově zůstanou jen v hromadné dopravě a právě v zařízeních zdravotních a sociálních služeb.

Povinnost nosit respirátor zůstane také v lékarnách, jak připomíná Česká lékarnická komora. „Jako do ostatních zdravotnických zařízení přicházejí do lékáren nemocní lidé. Někteří mohou mít podezření na onemocnění covid, jiní mohou být touto nemocí výrazně ohroženi. V lékárnách tak i od pondělí 14. 3. zůstává povinnost nosit respirátory. Děkujeme za vaši vzájemnou ohleduplnost,“ napsala komora na twitteru. 

Prymula: Respirátory krotily chřipku

„Nošení respirátorů má dozajista vliv na to, že se nešíří běžný virus chřipky,“ řekl exministr zdravotnictví Roman Prymula. Jejich odložení na jaře je ale podle něj logické, řekl ČTK. Podle něj se v současné době celosvětově covid-19 dostává do pozadí. V Česku přitom testy v uplynulém týdnu odhalily od 8000 až po více než 10.000 pozitivních případů denně i přesto, že testů bylo proti předchozím týdnům méně. Postupný pokles, který začal na začátku února, se tak téměř zastavil. Někteří odborníci tak předvídají menší „vlnku“, kterou ale podle nich nelze spojovat s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Ten se ještě projevit nemohl.

„Může se ještě objevit menší vlna, ostatně pokles se prakticky zastavil. Ale nepředpokládám, že by to ještě nějak mělo vývoj zvrátit,“ uvedl Prymula. Na jaře je podle něj odkládání respirátorů logické. V teplejším počasí se respirační viry obecně, mezi nimi koronavirus i chřipka, šíří méně.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci covid-19. Jejich zavedení v půlce března 2020 přijímala veřejnost různě. Roušky se nosily do konce června 2020, po letním uvolnění se v září vrátily. Od loňského února je pak převážně nahradily respirátory. Nošení roušek po jejich zavedení část populace nejen v ČR odmítala - někteří argumentovali nepříznivými zdravotními důsledky, část lidí nenosila roušky na znamení odporu proti vládním nařízením. Většina Čechů ale tuto povinnost dodržovala.

Povinné roušky mimo domov nařídila Česká republika od 19. března 2020 jako jedna z prvních zemí Evropy; většina jiných to v té době pouze doporučovala. Vzápětí se však ukázalo, že ČR nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek nebo respirátorů, ale ani dalšího ochranného vybavení. Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma, vláda kvůli tomu mezi otevřené obchody zařadila i galanterie.

Z nošení respirátorů na místech, kde budou i po 14. březnu povinné, budou i dál platit výjimky například pro předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizované, klienty pobytových sociálních služeb nebo řidiče veřejné dopravy. Nemusí je nosit také lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Nutné nejsou ani po dobu konzumace jídla.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

pakoni na koni ( 14. března 2022 10:59 )

KUŘBUJ@N a PandrVO-L@ !

pakoni na koni ( 14. března 2022 10:58 )

onen SMRTELNÝ Covid 19 pokud roky tímto masíroval veřejnost jako Premiér ČR ?

pakoni na koni ( 14. března 2022 10:55 )

Veřejně se zeptám LHÁŘE Babiše a jeho SEKTY za ANO !


....Kam zmizel Covid 19 ? .....pokud jsem se nejen Já nestačil a hlavně vůbec NENAOČKOVAL - jelikož HNAČCE jménem Vakcinace - NEVĚŘÍM !

- a skoro po 3. letech ho nedostala ani má žena či naše Děti ?

51799408 ( 14. března 2022 09:44 )

"nemají už žádný mandát, tak to teď budou nutit uprchlíkům."
FreeWestMedia.com

51799408 ( 14. března 2022 09:43 )

Německý ministr zdravotnictví Karl
Lauterbach (SPD) řekl, že ukrajinští uprchlíci se budou muset nechat při vstupu do země očkovat. Injekce budou uprchlíkům vnuceny na každém lékařském kontaktním místě v Německu.
„Lidé z válečné zóny potřebují lékařskou pomoc a ochranu před infekcemi,“ tvrdí Lauterbach, i když neupřesnil povahu „infekcí“.
"My se o to postaráme."
Mimochodem, je to ten samý Lauterbach, který když byl konfrontován s fakty v reakci na jeho dřívější nepravdivé tvrzení, že Německo trpí „pandemií neočkovaných“, svalil „chybu“ na „software“. Vzhledem k tomu, že se kvůli "chřipce Fauci" nechala podle federálního ministerstva zdravotnictví očkovat jen asi třetina Ukrajinců, to musí Lauterbach napravit.
Třetina Ukrajinců dostala čínskou vakcínu Sinovac, která není v Evropské unii schválena, uvedl německý Die Welt.
Plandemie už skončila, alespoň její roušky ​​a 'vakcíny', nyní přešli globalisté do fáze války a hladovění. Přesto chtějí Lauterbach a jemu podobní udržet injekční fázi naživu. I když jde o problém lidských práv, chce Lauterbach odepřít útočiště Ukrajincům, kteří odmítají trvale změnit svou DNA experimentální genovou terapií.
„Krize je za námi,“ říká Dr. Peter McCullough, americký kardiolog, který vyzývá k okamžitému ukončení dalšího 'očkování' proti Wuhanské chřipce.
Injekce Pfizer-BioNTech, Moderna a další, které jsou v současné době na trhu, „nejsou dostatečně bezpečné a ani dostatečně účinné, aby nám byly nařízeny“.
„V důsledku očkování proti Covid-19 bylo poškozeno více než milion Američanů a tisíce jich bohužel zemřelo,“ dodal McCullough v prohlášení.
Ukazuje se, že státy na celém světě se snaží přijít na to, co udělat s hromadami injekcí, které si objednali a které zůstaly nepoužité kvůli „váhavosti s vakcínou“.
Lauterbach neví co s těmi všemi injekcemi, které už nikdo nechce, tak využívá příležitost k očkování ukrajinských uprchlíků.
„Nacisti Nového světového řádu nevědí co udělat s tím sajrajtem,“ napsal někdo z Free West Media

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa