Na pódiu se vystřídalo deset ukrajinských umělců. “Naším cílem nebylo pořádat politickou akci, ale hlavně poděkovat českému lidu za neskutečnou podporu. Chtěli jsme také, aby Češi touto cestou poznali lépe ukrajinskou kulturu,” vysvětlila organizátorka koncertu IInara Dudas, která je předsedkyní Ukrajinské iniciativy na jižní Moravě.

Video
Video se připravuje ...

Ženy plakaly při poslechu ukrajinských národních písní: Koncert na podporu Ukrajiny přilákal v Brně stovky lidí. Markéta Malá

Třídenní cesta do Brna

Ukrajinské ženy plakaly při poslechu hymny i národních písní. „Přijely jsme s dcerou za manželem, který v Brně pracuje už od roku 2007. Z Ukrajiny jsme se na konci února vydaly autem do Brna, cesta byla těžká, trvala celé tři dny,“ svěřuje se devětatřicetiletá Nadja, která pochází z města Ternopil, vzdáleného asi 130 kilometrů na východ od Lvova.

Nadja má velký strach o své příbuzné, kteří před válkou ze země neutekli. „Na Ukrajině zůstali moji rodiče. Jsem ráda, že jsme s dcerou a manželem v bezpečí, ale stále se bojím o maminku a tatínka. Když na ně jen pomyslím, pláču. Chci poděkovat Čechům za jejich velkou pomoc, je důležitá,“ slzí Nadja, která nyní bydlí v Brně.

Spojení Čechů a Ukrajinců

Na koncert, který byl zároveň poděkováním za podporu a zároveň demonstrací proti válce na Ukrajině, přišly stovky lidí. „Vzedmula se neskutečná vlna solidarity. Pro nás Ukrajince je válka strašná, ale má za následek také něco pozitivního – semknuli jsme se. Naše dva národy, český a ukrajinský, se spojily,“ myslí si IInara Dudas.

Fotogalerie
9 fotografií