Rosanna Davisonová s manželem Wesem Quirkem toužili po dítěti řadu let. Modelka ale čtrnáctkrát potratila, a tak se rozhodla využít náhradní matku. Dceru Sophii, která dostala jméno po slavné katedrále, jí přivedla na svět žena z Ukrajiny v roce 2019. Souhrou osudu se páru o pouhý rok později podařilo počít přirozenou cestou dvojčata. 

Ženu, která v sobě malou Sophii nosila, by teď Davisonová ráda zachránila z válkou sužované Ukrajiny. I s její dcerou ji proto pozvala žít ke své rodině do Irska. Podle trojnásobné matky je žena prakticky součástí rodiny a svou nejstarší dceru, která se narodila na Ukrajině, vnímá jako z části Ukrajinku.

Situace ve městě Cherson, kde žena žije, je ovšem velmi vážná. Místním dochází zásoby jídla a neustále zní střelba. „Cítí, že teď nemůže opustit svůj domov, ale ví, že má místo v Irsku, kam může přijít, až bude moci bezpečně odejít se svou dcerou,“ popsala modelka pro Irish Mirror. „Myslím, že v tuhle chvíli jí připadá bezpečnější se schovat s ostatními, než zkusit uprchnout s malým dítětem,“ říká Davisonová. 

Podobně jako Miss World 2003 uvažuje více irských rodičů. Až stovky z nich se teď snaží dostat náhradní matky, které jim porodily děti, z Ukrajiny do Irska. 

„Irové jsou neuvěřitelně štědří. Pořád slyším o lidech, kteří dělají, co mohou,“ popsala modelka. Ta se prý snaží pomáhat zrovna tak; soustředí se hlavně na pomoc pro děti, a tak nakupuje plenky, ohřívače lahví, dečky, hygienické produkty a další věci, které jsou potřeba. 

VIDEO: Ukrajinské město Dnipro v plamenech po ruských náletech

Video
Video se připravuje ...

Ukrajinské město Dnipro v plamenech po ruských náletech reuters

Fotogalerie
28 fotografií