Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šílené ceny na českých pumpách: Marže 12 korun? Kdo nás bere na hůl?

Autor: Tomáš Koníček, dp, sova - 
11. března 2022
16:14

Litr benzinu i za 51,50 korun, nafty za 54,90 korun. Opravdu nám takhle razantně pohonné hmoty zdražuje drahá ropa? Nebo je to jinak? Kdo si na nás mastí kapsu? Blesk má důkaz, že tady něco nehraje.

Od začátku války na Ukrajině (24. 2.) stoupla cena litru nafty o 12,58 korun a cena litru benzinu o 9,16 korun. Jenže ekonomové upozorňují, že cena ropy s tím má jen pramálo společného.

„Navyšují si čerpací stanice marže?“ zamýšlí se Lukáš Kovanda, ekonom z Trinity Bank, a nabízí porovnání z roku 2014. Tehdy ropa stála stejné peníze jako nyní. „Dne 7. 7. 2014 byla průměrná korunová cena barelu ropy v posledních dvaceti dnech cca 2300 korun a průměrná cena nafty v ČR 36,42 korun. Dne 10. 3. 2022 byla cena ropy také 2300 korun, jenže průměrná cena nafty je nekřesťanských 49,03 korun,“ upozorňuje na nebetyčný rozdíl. Ten je neuvěřitelných 12 korun a 61 haléřů! Tak kdo tu nemá čisté svědomí? Komu jde těch (minimálně) 12 korun za každý litr do kapsy?

  7. 7. 2014 10. 3. 2022
Ropa za barel 2 300 Kč 2 300 Kč
Nafta za litr 36,42 Kč 48,03 Kč

Zdražování na pumpě neodpovídá

Tempo zdražování na pumpách v Česku je extrémní a zdaleka neodpovídá aktuálním cenám na trzích s ropou, ani vývoji kurzu koruny k dolaru.

Zohledníme-li obecnou inflaci, pak 36,40 korun roku 2014 odpovídá v roce 2022 zhruba 43 korunám. Něco ale vezme zpátky snížení spotřební daně (loni u nafty o 1 Kč – pozn. red.), takže jsme opět poblíž 42 korun,“ říká ekonom Kovanda. „Jediným vysvětlením se zdá být opravdu odlišné stanovení marží, které jsou zjevně citelně vyšší, než byly před osmi lety,“ dodává Kovanda.

A to už ropa klesá...

Je pořádně drahá, ale začala konečně klesat. Cena ropy na světových trzích možná dosáhla svého maxima. „Maximum tohoto týdne bylo vyšší, než je nyní. S určitým zklidněním válečné paniky nyní znatelně klesá,“ říká ekonom Kovanda.

Otázkou tedy je, zda a kdy se to projeví u benzinek. „Pokud některé čerpací stanice i dvakrát za den stihly zvýšit cenu, aniž by jim přijela nová dodávka pohonných hmot, tak by ve stejné logice měly už dnes zase snižovat o dvě koruny,“ řekl CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Proč je nafta dražší nez benzin?

Být majitelem auta s dieselovým motorem bývala výhra, ceny nafty jsou obvykle nižší než benzinu. Přesně před týdnem se ale vyhoupla nad Natural 95. „Je to nezvyklá záležitost. Nafta je oproti benzinu méně zdaněná. Většinou se nepodaří, aby koncová cena byla vyšší. Někdy se to stane v zimním období, kdy je poptávka po topné naftě, neboť jde o strategičtější komoditu,“ vysvětluje ekonom BHS Štěpán Křeček.

Naposledy tomu tak bylo předloni od března do května. Od té doby byl nepřetržitě dražší benzin. Proč se nyní ceny otočily? „Různé organizace si začaly dělat zásoby nafty, a to její cenu vyšponovalo nahoru,“ vysvětluje Křeček. Jde o dopravce provozující kamionovou dopravu či zemědělce, kteří ji budou potřebovat do strojů, aby mohli vyjet do polí.

Graf: Cena benzinu a nafty v minulosti a nyní Graf: Cena benzinu a nafty v minulosti a nyní | Archiv Blesku

Kontroly mají hlídat přestřelené marže

Kontroly na benzinkách bude mít pod palcem ministerstvo financí. To by s nimi chtělo začít v řádu dnů, pravděpodobně příští týden. Posvítit si chce hlavně na marže pumpařů.

Rezort spravující státní kasu jednal o kontrolách s petrolejářskou asociací i unií a také státní firmou ČEPRO. „Ministerstvo financí bude v souladu se zákonem o cenách požadovat od všech čerpacích stanic na denní bázi reporting průměrné denní prodejní ceny benzinu a nafty,“ uvedla pro Blesk Anna Vasko z tiskového odboru ministerstva.

Údaje budou kontroloři chtít i zpětně! A to od 21. února. Sesbíraná data se pak budou porovnávat s vývojem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu, kterou se řídí velkoobchodní ceny paliv v Evropě. „Výsledkem této činnosti bude zjištění, zda si čerpací stanice uměle a neúměrně navyšují své marže, nebo zda marže zůstává v čase stejná a růst cen je odrazem růstu nákupních cen,“ popsala Vasko.

Pokud kontroloři zjistí, že si někdo „nastřelil“ ceny, mohou mu v krajním případě dokonce stanovit fixní výši marže. A jaká jiná sankce by mohla pumpaře čekat? To ministerstvo neuvedlo.

 

Video  Epicentrum - Štěpán Křeček  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa