Krejčík a Stropnický se aktuálně snaží pomáhat, jak můžou. Do svého zámku v Osečanech nastěhovali řadu uprchlíků a pokouší se jim vyjít vstříc ve všem, co je potřeba. To občas vede k nevšedním situacím: jako například k návštěvě porodnice. 

Jedna z žen má totiž za tři týdny termín porodu, podle lékařů už ale prakticky může rodit každou chvíli. Z toho důvodu jí bylo nezbytné najít v Česku porodníka. „Za pomoci Vandy Hybnerové (53) a Lucky Svobodové (58) jsme jednoho našli,“ pochvaloval si na facebooku a instagramu Dan a ve středu ji za ním také přivezl. 

Překlad překazila ošklivá nehoda

„Zatímco byla na ultrazvuku, sestřička mi řekla, že spolu vyplníme papíry. Že si mám otevřít její ukrajinskou těhotenskou knížku. Byla vyplněná azbukou. Takže když se sestřička zeptala,'jak se paní jmenuje příjmením, podívejte se mi', tak jsem řekl 'no, její příjmení začíná takovým písmenem, co vypadá jako stan, pak plameňák… Já to nepřečtu, nemůžeme to překreslit?'“ popsal humornou lapálii. 

S překladem mu měla pomáhat herečka Elizaveta Maximová (29), té ale bohužel jako na potvoru při zkoušce v divadle spadlo na nohu umyvadlo a skončila na pohotovosti. „Ne, tohle není vykonstruovaná historka, to se fakt stalo,“ dušoval se Krejčík. 

VIDEO: Výměna manželek: Matěj Stropnický poslal partnera do osmičlenné rodiny, místo něj získal zasloužilou matku

Video
Video se připravuje ...

Výměna manželek: Matěj Stropnický poslal partnera do osmičlené rodiny, místo ně jzískal zasloužilou matku TV Nova

Tatínek se neozývá

Kontrola u lékaře dopadla dobře, dítě už ale může přijít na svět každou chvíli. „Pravý tatínek holčičky je voják. Maminka mu v půlce dne udělala fotku a napsala mu, že je všechno v pořádku a že bude mít holčičku. Zatím ještě neodpověděl. Naposled napsal v neděli,“ popsal stinnou stránku života s uprchlíky. 

Ačkoli už jsou všichni jako na trní, porod nicméně zatím nepřišel. „Mám furt pocit, že slyším, jak u ní v pokoji praskla voda. Vzhledem ke stavu našeho zámku ale spíš praská buď stěna, nebo žárovka, maminka drží pohromadě,“ informoval Krejčík ve svém pravidelném hlášení v pátek ráno. 

Děti už mohou do školy

Další dobrou zprávou je, že první dívka nastoupila do školy. „V Sedlčanech mají ukrajinskou učitelku a rozhodli se pro naše a další děti zřídit speciální třídu, jsou fakt dobrý. Po čase je budou začleňovat mezi ostatní,“ pochvaluje si herec, který prý studentce v pubertě slíbil, že se s ní bude učit ukrajinsky, aby ji tolik nemrzelo, že se zas ona musí učit česky. 

Obrana před Putinem

V neposlední řadě ještě Krejčík všechny uklidnil, že jsou se Stropnickým a celou partou připraveni i na ozbrojený útok Putinovců. Jeden místní muž jim totiž nabídl ochranu. „Víte, to není jen tak, lidi už ví, že jsou tu ty uprchlíci, je jen otázkou času, než se to dozví i Putin a zaútočí na zámek, ale ničeho se nebojte, v autě mám výbavu, že bych v něm přežil bez vylejzání ven dva tejdny a já tenhle rajón před útokem ochráním, ani o mně nebudete vědět,“ nabízel prý muž místnímu osazenstvu.

Služby hrdinného obránce nicméně Krejčík se Stropnickým zatím využít nemíní. „Trvalo nějakou chvilku, než jsem mu vysvětlil, že si myslím, že je to od něj moc milý, ale že to nepotřebujeme, že osečanský zámek nebyl nikdy dobyt a nebude ani teď, že benzín je drahej a protopí v autě majlant, donesl jsem mu celou bábovku za ochotu (každej, kdo sem jede a něco veze, tak s sebou vždycky přiveze bábovku - je jich tu asi 8), nechal mi číslo 'kdyby náhodou' a odjel svojí feldou dom,“ popsal Krejčík. V Osečanech jsou tak už připraveni zřejmě úplně na vše.

Fotogalerie
63 fotografií