Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 nápadů pro milovníky rostlin. Vyrobte si originální květináč z bedýnky nebo starého míče

/
  • Věž s truhlíky z bedýnek se stane dominantou vašeho balkonu či zahrady.
    20. března 2023 ● 06:00

    Jaro patří přesazování a sázení rostlin. Oživte si rutinu kreativními nápady a vytvořte si efektní obaly na své rostlinky a další užitečné pomocníky.

    Ať už pěstujete pokojovky, bylinky, muškáty na balkoně nebo keříková rajčata na terase, jste na správné adrese. Máme pro vás návody, jak dát starým věcem nový život v podobě stylového květináče, jak zavěsit květiny do vzduchu nebo jak si vyrobit další vychytávky, které vám zpříjemní život s vašimi rostlinkami.

     

    Pojďte si s námi prohlédnout nápady na neotřelé kousky a vyberte si ten, který vám bude nejlépe sedět.

  • 1.

    Květináče z bedýnek

    Autor: Bondex

    Přesněji jsou to spíše obaly na květináče. Pokud tedy bedýnky nevyložíte plastovou fólií (pomocí sponkovačky to jde snadno). V bedýnkách se krásně vyjímají jak kvetoucí rostliny, tak bylinky, nebo dokonce vázičky s řezanými květy.

     

    Že vás poslední jmenované zaujalo? Stačí pár nižších zavařovaček nebo sklenic od potravin, které vymyjete, naplníte vodou. Naaranžujete do nich nakrátko zastřižené květy růží, tulipánů, narcisů či hyacintů. Výběr je samozřejmě na vás!

    Autor: Garden Trading

    Bedýnky můžete nechat jen tak "na přírodno" a jen je navoskovat nebo naolejovat. Pěkně vypadá třeba olej s bílým nebo šedým nádechem. Dáváte-li přednost barvám, mimořádně šik jsou ty křídové (nebo barevné lazury). V každém případě předtím bedýnky pečlivě zbruste a otřete vlhkým hadříkem.

  • 2.

    Květináče s geometrickými vzory ve stylu scandi

    Autor: Rust-Oleum

    Tenhle postup zvládne opravdu každý. Potřebujete jen pár terakotových květináčů, malířskou krycí pásku a libovolné univerzální barvy v plechovce nebo ve spreji. Jak na to? Na květináči si pomocí pásky vyznačte zvolený vzor, natřete nebo nasprejujte příslušná místa barvou. Nechte zaschnout a v případě potřeby naneste barvu ještě jednou. Nechte opět zaschnout a strhněte opatrně pásku. A stylové severské květináče jsou na světě!

  • 3.

    Závěsné květináče z fotbalového míče

    Autor: Edding

    Vyznáváte-li upcyklaci a zároveň máte doma fanouška fotbalu či basketu, je pro vás tenhle nápad jako stvořený. Vedle opotřebovaného míče budete potřebovat ostrý nůž, barvy ve spreji, opět i malířskou krycí pásku a také staré noviny. Pro zavěšení použijte pevnou šňůru nebo řetízek.

    Autor: Edding

    Nožem opatrně vyřízněte pár dílků či kus míče tak, aby vznikl otvor pro vložení květin. Míč poté naplňte novinami, aby držel tvar. Pomocí malířské pásky zakryjte místa, která chcete bez barvy. Naneste barvu dle návodu výrobce v jedné nebo dvou vrstvách.

    Autor: Edding

    Pomocí děrovačky na pásek nebo šídla vytvořte v míči otvory pro šňůru na zavěšení. Poté míč naplňte drenážní vrstvou, zeminou a květinami. Připadně do něj můžete vložit rostlinku již zasazenou v plastovém květináčku.

  • 4.

    Věž s truhlíky z bedýnek

    Autor: OBI

    Velkou úrodu můžete sklidit i na malém prostoru. Jednoduše stohujte zeleninu a vhodné bylinky do výšky. Věž s truhlíky si navrhnete individuálně podle svého vkusu. Postup je sice trochu pracnější, ale výsledný efekt stojí za to. Můžete opět použít bedýnky v přírodním provedení nebo natřené barvami. 

     

    Věž nabídne zelenině mnoho výhod: stejně jako u vyvýšeného záhonu se půda v truhlících zahřívá snadněji než v zemi. To vám umožní dřívější předpěstování a delší sklizeň. Ideální je začít právě na jaře. Dřevěné bedny ve vyvýšené poloze na rozdíl od běžného záhonu v zahradě ochrání zeleninu před některými škůdci, například před slimáky. Také můžete ve věži s truhlíky ovlivnit kvalitu půdy, můžete vybrat správný substrát pro každý druh rostliny.

     

    Podrobný návod najdete na obi.cz v sekci Magazín, v rubrice Zahrada.

  • 5.

    Dekorativní zapichovátka do květináčů

    Autor: Edding

    Zapichovátka můžete použít čistě k dekorativním účelům, v takovém případě zvolte vtipné nápisy („haló, jsem tu!“, „mám žízeň!“, „nezapomeň na mě!“ apod.) nebo oblíbené citáty. Pokud vám mají cedulky usnadnit orientaci, popište je názvy rostlin, případně můžete přidat i stručné info k potřebné péči. 

    Autor: Edding

    Použijte různě silné černé popisovače, nebo máte-li krasopisný talent, sáhněte po kaligrafickém peru. Na silnější čtvrtku nakreslete rámečky a napište příslušný text. Cedulky vystřihněte, nalepte pomocí izolepy na špejli a zapíchněte do hlíny. 

  • 6.

    Zahradnický organizér

    Autor: tesa

    Pořádek v zahradnických předmětech, semínkách a potřebách vám pomůže udělat organizér zavěšený na stěně. Háčky a spony na desku jednoduše připevníte pomocí oboustranné lepicí pásky, která vám stejně tak pomůže i k připevnění samotné desky na zeď.

     

    Připravte si dřevěnou nebo překližkovou desku 65 x 55 x 1,2 cm, bílou venkovní barvu odolnou vůči UV a povětrnostním vlivům, váleček na malování, nůžky, tužku, kovové háčky, kovové spony, čistič na sklo bez silikonu a oboustranně lepicí pásku Tesa Powerbond Ultra Strong (2 až 3 ks).

    Autor: tesa

    Namalujte desku ze všech stran barvou. Po zaschnutí umístěte na desku háčky a spony na požadované místo, jejich pozici si vyznačte tužkou. Důkladně očistěte háčky a spony čističem na sklo. Pásku nastříhejte dle velikosti háčků a spon. Poté na jejich zadní stranu nalepte proužky oboustranně lepicí pásky. Z pásky odstraňte krycí papír a nalepte háčky a spony na vyznačená místa. Důkladně očistěte stěnu, kam organizér umístíte. Pro připevnění opět použijte oboustranně lepicí pásku.

     

    Podrobný návod najdete na tesa.com v sekci Nápady a inspirace.

  • 7.

    Makramé závěsy na květináče

    Autor: Möbelix

    Závěsy na květináče jsou velmi praktické. Pomohou ušetřit místo na policích či podlaze, navíc jsou levným a šikovným způsobem, jak dostat květiny na výsluní. Technika makramé, která nyní zažívá svůj velký návrat, je pro jejich výrobu ideální.

     

    Makramé závěsy mohou být drhané z různých materiálů: provázků, příze, vlny, ale klidně i ze zbytků látek. Pro ještě efektnější vzhled můžete do výrobku zapracovat dřevěné korálky, pírka, kameny apod.

    Podrobný seznam potřeb a návod na výrobu najdete na blogu Möbelix v sekci Tipy a triky.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy