Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miroslav zachránil život řidiči, který skončil v příkopu: Ostatní jen projížděli kolem!

Autor: VaB - 
11. března 2022
18:46

Před rokem v říjnu jel Miroslav Filipin kolem auta, které skončilo v příkopě. Uvnitř  našel muže bez známek života. Okamžitě začal s resuscitací a tu společně s dalšími svědky vykonával až do příletu vrtulníku. Muži za volantem tak zřejmě zachránil život.

Bylo to v sobotu kolem jedenácté hodiny odpoledne, Miroslav se s manželkou a dcerou vracel z nákupu. U obce Protivín v Jihočeském kraji tou dobou nabouralo osobní auto a skončilo v příkopu. Uvnitř zůstal řidič a nejevil známky života.

Kolem havarovaného projelo mnoho řidičů, nikdo z nich ale nezastavil. Až na Miroslava s rodinou. „Vyjížděli jsme ze zatáčky u Radčic, když jsme na dlouhé rovince před námi uviděli vozidlo v příkopu. Zastavil u něj nějaký řidič, po chvíli se ale zase rozjel a pokračoval dál. Napadlo nás, že se jedná o vyřešenou nehodu, jen asi ještě nedorazila odtahová služba. Nikdo další si toho auta nevšímal,” popisuje situaci.

Když ale kolem auta projel, všiml si, že se mu stále točí kola, rychle se proto otočil a u nehody zastavil. Jeho žena mezitím vše řešila přes aplikaci Záchranka. Když otevřel dveře, uvnitř našel promodralého muže v bezvědomí.

Neváhal a začal s resuscitací. Mezitím se přidávali další lidé. Tou dobou už na místo mířila záchranná služba i vrtulník letecké záchranky. Málem ale došlo k větší tragédii, policisty a lidi u nehody málem srazil řidič kamionu. „Prolétl kolem nás ve velké rychlosti, málem smetl manželku i blížící se policejní auto. Byl jsem v šoku,” vzpomíná Miroslav Filipin. „Při takovýchto záchranných akcích je nutné myslet v první řadě na svou vlastní bezpečnost. Řidiči bohužel velmi často nepřizpůsobí rychlost jízdy tomu, že projíždějí místem nehody,” zdůrazňuje mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová s tím, že policisté silnici následně uzavřeli. 

Po chvíli už byl v dálce slyšet vrtulník a přijíždějící záchranáři. „Je fantastické, jak záchranáři dokáží s lidmi komunikovat a uklidnit je. Musím říct, že jsem si nikdy tolik neuvědomoval práci celého integrovaného záchranného systému. Ale ten den mi došlo, jak neskuteční tito lidé jsou. Tímto bych jim chtěl poděkovat,” dodává Miroslav s tím, že mu záchranáři přišli potřást rukou za záchranu života.

A za tuto záchranu obdržel i ocenění Gentleman silnic. „Stejně jako u jiných příběhů jsme se i zde setkali s tím, že oceněný není tím prvním, kdo kolem nehody jede. Plno řidičů spoléhá na to, že někdo zastaví a pomůže místo nich. Bojí se být u dopravní nehody první. Příběh pana Filipina ale ukazuje, že lhostejnost na silnice nepatří a že může i zabíjet,” uvádí Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání