„Je tady krásně. Bez internetu se obejdeme, horší je, že nemáme spojení s našimi muži, kteří v Kyjevě zůstali,“ svěřila se Nataša, která doma pracovala v e-shopu se sanitární technikou.

Když si ženy chtějí zavolat, musejí jít zhruba pět kilometrů směrem do vesnice. I děti si musely zvyknout a zatím si nestěžují. Místo brouzdání po webech hrají hokej, fotbal, děvčátka si kreslí. Maminky vaří ukrajinská jídla. Boršč, pirohy, a podobně.

 „Jen jsme u vás nesehnaly petrželovou nať, ta nám v kuchyni hodně chybí,“ dodala Tatiana, profesí učitelka angličtiny, která zrovna chystá v kuchyni svůj oblíbený salát. Uvaří mrkev, řepu, brambory, vše nakrájí na drobné kostky a smíchá s majonézou a naloženými sledi.

VIDEO: Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev.

Video
Video se připravuje ...

Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev Reuters

Ve středisku na úpatí hory Malý Stožek bydlí okolo dvaceti žen s potomky, ale stále přibývají další. Kapacita je až 50 lidí. Hospodaří si tam samy, s odvozem nákupu nebo s různými drobnými potřebami jim pomohou pracovníci města Třinec, kteří ubytování pro válečné uprchlíky zařídili.

Boršč podle Ukrajinek

Uvaříme silný hovězí vývar, maso pak nakrájíme nadrobno. Mezitím orestujeme na másle nastrouhanou řepu, mrkev, celer, cibuli, rajčata a krátce podusíme. Ve vývaru povaříme 10-15 minut brambory nakrájené na kostičky a nastrouhané zelí. Poté do něj vlijeme zeleninovou směs, přidáme bobkový list, pepř, sůl, kapku octu a znovu asi 10 minut povaříme. Na závěr zamícháme do boršče petrželovou nať. Podle chuti můžeme přidat i hřiby nebo česnek.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:11
16. 4. 2024

Ukrajina zašle žádost o svolání zasedání Rady NATO-Ukrajina k projednání dodávek systémů protivzdušné obrany, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu.

21:37
16. 4. 2024

Téměř 40 % tržeb největšího ruského výrobce hliníku, společnosti Rusal, je ohroženo kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy a Velkou Británií, uvedla agentura Bloomberg.

21:17
16. 4. 2024

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) loni v prosinci vyslýchali politika německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha kvůli jeho kontaktům na Rusko. Informovaly o tom dnes televize ZDF a magazín Der Spiegel.

Stalo se to, když chtěl Krah odletět ze Spojených států. Výslech se týkal jeho kontaktů v Rusku a jeho chatové konverzace s někdejším ukrajinským poslancem Olehem Vološynem, kterého Ukrajina obvinila z vlastizrady. Tento politik figuruje na americkém sankčním seznamu kvůli snahám o destabilizaci Ukrajiny.

Kompletní online
Fotogalerie
69 fotografií