Těmto dřevinám se říká doupné. „Když nějakou najdu, spočítám počet a velikost dutin, zanesu polohu stromu do mapy a pořídím dokumentační fotografie. Dutiny očistím,“ vylíčil Honza.

Nakonec na strom namaluje modrý trojúhelník, s čímž mu občas pomáhají malí skauti. „Značka na stromě signalizuje lesníkům, že slouží jako hnízdiště ptáků a vědí, že ho mají ušetřit a ponechat svému osudu,“ dodal.

Občas tak na vykácené pasece zůstane stát jediná dřevina, a to právě ta s modrou značkou. „Jako doupné jsou nejlepší stromy s měkkým dřevem. Nestěhují se do nich jen ptáci, ale slouží i plchům, veverkám, myšicím, netopýrům a dalším drobným obyvatelům lesa,“ vysvětlil Honza.

Vrba je ideál

Dutiny ve stromech vznikají přirozeně vypadáváním větví, hnilobným procesem nebo je třeba vytvoří datlové a strakapoudi. Značí se však jen dřeviny s dobře vyvinutými dutinami. Jejich přítomnost ochráncům přírody prozradí otevřené suky po vypadlých větvích.

„Jako doupné jsou asi nejlepší vrby, které mají úžasnou regenerační schopnost. Často jsou to více než stoletá torza, uvnitř zcela vyhnilá, přesto na jaře vždy obraší.“ dodal Kondziolka.

Umělé horší než přírodní

Vyvěšování ptačích budek je v podstatě náhrada za přirozené hnízdní dutiny. Umělá budka bude vždy horší než přírodní dutina. Budku je navíc nutné každoročně čistit, je snadněji přístupná predátorům, zejména kočkám, a poskytuje horší tepelný komfort.

„Přesto je kvůli nedostatku přirozených dutin vyvěšení budky to nejlepší, co pro ptáky může človek udělat,“ doplnil Kondziolka.

Nejen věšet, ale i čistit

Nejvhodnějším obdobím pro vyvěšování budek je podzim, protože podle ornitologů stihnou do jara takzvaně „opršet“ a částečně splynout s okolím. V brzkém jaru se vyplatí věšet budky pro ptáky, kteří se k nám vracejí ze zimovišť. Výrobou a pověšením ptačích budek však práce nekončí. Každý rok se musí příbytky pro sýkorky a malé ptáčky čistit a dezinfikovat. Jinak by je opeřenci zhruba po dvou letech opustili.

VIDEO: Takhle se před několika lety připravovalo dřevo pro vyhořelý a znovuvystavěný kostelík v Třinci-Gutech.

Fotogalerie
16 fotografií