Jejich dědeček stanovil, že epopej má patřit Praze, která ji umístí do důstojných prostor. Tento názor zastává i Jarmila Plocková. Naopak John podporuje variantu, aby spočinula v podzemí na pražském Můstku pod palácem Savarin, kde měly být původně podzemní garáže. 

„Bolí mě srdce z toho, co se chystá,“ řekla Blesku Jarmila Plocková. Jako architektka nemůže skousnout, že by se epopej stala součástí plánovaného obchodního centra. A hlavně, aby byla odebrána hlavnímu městu. „Má tohle Praha zapotřebí?“ ptá se již poněkolikáté. Preferuje jedno z křídel Průmyslového paláce, odkoupení mimořádného objektu Branických ledáren či zápůjčku Zbraslavského zámku.

Spolu s právní zástupkyní JUDr. Zuzanou Císařovou dostaly informace z posledního jednání Magistrátu hlavního města Prahy. Nemohou s nimi souhlasit. „Podle nich by hlavní město platilo v Savarinu téměř milion tři sta tisíc měsíčně po dobu pětadvaceti let, tedy 373 milionů. To přece není možné,“ říkají obě. Jaká část z toho by se vrátila ze vstupenek, je otázkou. Navíc se shodují v tom, že se v podzemí drží nežádoucí vlhkost, jež by mohla dílo znehodnotit. Územní rozhodnutí bylo vydáno v roce 2020, ale dosud nenabylo právní moci. Dvacet pláten tak stále zůstává ostudně poněkud v luftu.

Nevhodné podmínky

Spory o epopej začaly, když vnuk John Mucha podal v roce 2010 žalobu, v níž napadl vlastnická práva Prahy. V prvním kole v roce 2017 neuspěl, ale v druhém po odvolání v roce 2020 mu dal soud za pravdu. Rozsudek není pravomocný, hlavní město se odvolalo. John vlastní svou třetinu dědictví a dále třetinu po své zesnulé matce Geraldině (†95). Jarmila má také třetinu. „Krátce po smrti Alfonsova syna Jiří Muchy v roce 1991 převedl John uměleckou sbírku s výjimkou Slovanské epopeje z ČR do majetku lichtenštejnského Mucha Trustu,“ dodává Jarmila Mucha Plocková. „Česká veřejnost se tak k ní už nedostala. Nyní má John Mucha chuť získat i ji. Podmínky v připravované dohodě mezi Hlavním městem Prahou, Crestylem a Johnem Muchou jsou natolik omezující, že Praze neumožňují o epopeji svobodně rozhodovat,“ varuje malířova vnučka.

 

Savarin v rukou developera

Palác Sylva-Taroucca, dříve též Nostický, zvaný také palác Piccolomini nebo Savarin, je pozdně barokní palácová stavba stojící v ulici Na příkopě 852/10, na Novém Městě v Praze 1. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nyní patří developerské skupině Crestyl. Provozovatelem Slovanské epopeje nemá být Praha, ale právě Crestyl. Má se také stát členem poradního orgánu umělecké správy Slovanské epopeje. Spolurozhodoval by tak developer a hlavní město by zůstalo v pozici beránku, otřes se!

Výpočet výše nájmu

V textu dohody je uvedeno nájemné ve výši 20 EUR/m² měsíčně. V příloze je výměra nájmu 1 450 m² a výše poplatků na náklady hrazená nájemcem a ta je 358 Kč/m² měsíčně.

1 450 m² x 20 EUR (dle současného kurzu ČNB 500 Kč) = 725 000 Kč nájemné. Poplatky na náklady jsou 1 450 m² x 358 Kč = 519 100 Kč poplatky.

Za měsíc: 1 244 100 Kč
Za rok: 14 929 200 Kč
Za 25 let: 373 230 000 Kč

Fotogalerie
18 fotografií