„Objevily se případy, kdy uprchlíci platí takzvaným překupníkům za to, že je rychleji protáhnou centrem a pomohou s vyplněním formulářů, aby rychleji získali víza," uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.


„Několik hlášení tohoto typu jsme prověřovali, žádné z nich se ale nepotvrdilo. Pokud by se někdo s tímto typem jednání dostal do kontaktu, ať neprodleně informuje nejbližšího policistu, či zavolá na linku 158,“ řekl mluvčí policie Petr Vala.
Video
Video se připravuje ...

Ukrajinští uprchlíci v Brně Blesk TV

Policie v této souvislosti zatím odmítá spekulovat, co by případným překupníkům hrozilo. „Záleželo by na situaci, čeho přesně by se dotyčný dopustil,“ vysvětlil Vala.


Vyřízení všech dokumentů v jihomoravském asistenčním centru je kompletně zdarma. Denně zde odbaví přibližně tisíc žadatelů. „Největší nápor byl v pátek, kdy se do něj sjeli Ukrajinci, kteří do ČR přijeli v předchozích dnech. Nyní jsou čekací doby úměrné tomu, kdy dorazí nárazová vlna. V průběhu pondělí byla od patnácti minut, něco přes dvě hodiny,“ dodala Knotková.

06:30
19. 4. 2024

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

Kompletní online
Fotogalerie
83 fotografií