Mateřská škola Řásnovka 2 je detašovaným pracovištěm MŠ národní, která se zaměřuje hlavně na ranou péči, tedy na děti od dvou let. „Ve všech našich školkách pracujeme s programem „Od pohádek k legendám“, který je zaměřen na poznávání historie, kultury a tradic v místě sídla školy, v srdci Prahy. Prostřednictvím pohádek, pověstí a legend a cílenými vycházkami, získávají děti poznatky o životě našich předků i současném dění,“ říká ředitelka školek. „MŠ Řásnovka 2 pro děti od 2 - 3 let se zaměřuje především na prožitek ze hry, která je zásadní činností dne,“ dodává.

Školka se nachází v legendární ulici Řásnovka, kterou proslavily zejména knihy Jaroslava Foglara. Její další výhodou je velká zahrada. Školka však disponovala zastaralým vybavením a dobře na tom nebyl ani technický stav celé budovy. Proto v uplynulých měsících prošla celkovou rekonstrukcí.

V půdní části došlo primárně k úpravám vzduchotechniky a rozvodů vody či plynu.. Ve druhém podlaží mateřské školy byla přebudována stará nevyužitá prádelna na jídelnu spojenou s venkovní terasou, kterou budou děti moct využívat za hezkého počasí. V tomto patře se změnila také dispozice jednotlivých místností - jedna velká výuková místnost byla rozdělena na dvě.a vzniklo i další sociální zařízení. Díky tomu se mohla zvednout kapacita školky o další dvě třídy.

Solná jeskyně

Ve školce také nově vznikla i solná jeskyně. Tento plán již dříve kritizovala opoziční strana Zelená pro jedničku. V době, kdy Prahu 1 řídila koalice vedená Pavelm Čižinským (Praha Sobě), byl projekt tehdejším místostarostou pro školství Pavlem Nazarským (Piráti) pozastaven vůli nadbytečnosti.

„Zamýšlenými stavebními úpravami v MŠ Řásnovka jsem se zabýval jako místostarosta pro školství hned po nástupu do funkce v roce 2019. Proběhlo několik setkání s architektem, vedoucí odboru školství, vedoucím oddělení investic, vedením MŠ i učitelkami. Shodli jsme se na tom, že zamýšlená investice do Solné jeskyně je pro provoz MŠ nadbytečná,“ uvedl Nazarský.  Po změně vedení se však současná místostarostka pro školství Eva Špačková (ODS) k projektu vrátila a solná jeskyně nakonec vznikla. 

„Musím poděkovat všem, kteří se do projektu zapojili. Z výsledku jsem opravdu nadšená a doufám, že neméně šťastné jsou také místní děti. Musím rovněž poděkovat rodičům za trpělivost po dobu rekonstrukce, neboť stavba se potýkala s překážkami, které se objevovaly až v průběhu rekonstrukce,“ prohlásila Špačková.

Nová zahrada

Až to počasí dovolí, bude upravena také zahrada školky.  Obnoveny budou také herní prvky. Děti zde najdou řadu nových atrakcí včetně třeba zahradního altánu. To vše bude doplněno dalšími drobnými prvky, jako jsou ekokoutek, mlžítko nebo kupříkladu pítko. Chybět nebudou ani oblíbené pískoviště a záhony.

Fotogalerie
8 fotografií