Původně stál v těchto místech klasicistní dům z konce 18. století. V rámci asanace, která v této části hlavního města probíhala, byl původní dům v 70. letech 19. století zbořen a v 80. letech ho nahradil velmi vysoký historizující činžovní dům.

 „Tento nový činžovní dům výrazně převyšoval okolní zástavbu, většinou až o dvě patra, dokonce částečně zastínil pohledy na boční věž Národního muzea. Tento dům byl jeden z důvodů, proč byla v meziválečném období přijata regulace, která zamezovala stavbu nadměrně vysokých budov v této části Prahy,“ vysvětluje historik architektury Petr Klíma.

Historizující gigant nepřežil válečné bombardování a při jednom z náletů byl srovnán se zemí. Trvalo dlouhých devět let, než se začalo v proluce po válce stavět. Projekt připravili dva architekti Max Gronwaldt a Jiří  Chvatlina a v roce 1957 se zde slavnostně otevřel obchodní dům Pramen, později známý jako Dům potravin. „Stavba je takovým opatrným přihlášením se k modernímu novoklasicismu. Vidíme zde poměrně velká okna a také samozřejmě výlohy v uličním parteru,“ popisuje Klíma.

Dům potravin měl vyhlášené lahůdkářství Dnes je zde fastfood a hote
Autor: Za starou Prahu

Dům potravin měl hned dvě podzemní patra, která fungovala jako sklady. Zásobování nebylo tak úplně jednoduché, využíval se k tomu průjezd v sousedním domě, kde byla zřízena rampa a tudy proudilo zboží do skladů. Přízemí a dvě nadzemní patra fungovaly jako prodejna potravin, kde bylo k dostání i zboží v tehdejší době nesehnatelné. Nechyběly konzervy Chatky - masa z kamčatského kraba, kaviár ani luxusní alkohol. Nejvyhlášenější však byly zdejší lahůdky, kde si podávali dveře dělníci s tehdejšími celebritami i komunistickými papaláši.

Lahůdkám tehdy šéfoval jistý Jiří Hlávka, vše se vyrábělo přímo na místě a jedinečná chuť místních chlebíčků nebo nejrůznějších salátů lákala nejen Pražany, ale jezdilo se sem z celé republiky. V nabídce samozřejmě nebyly jen lahůdky, sehnat se dal i kvalitní čaj, káva nebo marmelády. Dům potravin navíc nabízel jednu speciální službu, kterou dnes všichni dobře známe – dovoz potravin rovnou domů. Stačilo si pouze vybrat z katalogu, zavolat a nákup přijel až přede dveře bytu.

Krátce po revoluci Dům potravin zkrachoval. V roce 2013 se pokusila firma Julius Meinl navázat na tradici lahůdkářství a otevřela zde prodejnu o několika patrech, která nabízela zahraniční delikatesy. Zájem mezi Pražany ale nebyl valný, a tak je dnes v bývalém domě potravin pouze fastfood, v podzemním podlaží supermarket a ve zbytku budovy pak hotel.

Fotogalerie
16 fotografií