Peče celá země 2 se na obrazovkách objevila dva roky po premiéře první řady. První řadu soutěže sledovalo před dvěma lety v průměru kolem 1,3 milionu diváků. Letos Česká televize doufá, že se jí úspěch podaří minimálně zopakovat. Kromě Peče celá země navíc spustila i vzdělávací program Cukrárna u Josefa na Déčku, ve kterém se objevuje porotce Josef Maršálek. 

Kde sledovat Peče celá země

Peče celá země vysílá České televize na prvním kanálu od soboty 12. března. Celá soutěž vyvrcholí o deset týdnů později velkým finále, kde se utkají tři nejlepší soutěžící. Jednotlivé díly lze sledovat i online na stránkách České televize.

  • Nové díly - sobota na ČT1 od 20:10
  • Reprízy - středa na ČT1 od 14:35 

Soutěžící v druhé řadě Peče celá země

Stejně jako v první řadě se o titul nejlepšího pekaře utká dvanáct soutěžících. Závěrečného dílu a finále Peče celá země se ovšem dočkají jen tři z nich.

Dominika

Dominika Španková je z Havlíčkova Brodu. Pečení není zdaleka jejím jediným kreativním počinem, ráda také šije, plete, maluje nebo zpívá a hraje na klavír a kytaru. V současnosti je na mateřské dovolené, předtím pracovala jako učitelka v Mateřské školce.

Dominika Španková se stala třetí soutěžící, která ze soutěže vypadla. Osudnou se jí stala stavba z perníku.

Jana

Z Horních Dubňan na Znojemsku se do soutěže vypravila Jana Pokorná, která pracuje jako zootechnička na rodinné farmě. Kromě pečení ráda běhá, jezdí na kole nebo chodí na procházky do přírody. Do soutěže se přitom nepřihlásila sama a až do začátku castingu nevěděla, kdo za ní vyplnil přihlášku.

Jana Pokorná se dostala až do finálového dílu, porotu ovšem o tom, že by se měla stát nejlepší pekařkou, nepřesvědčila.

Lenka

Lenka Svobodová se přiznala, že je závislá na sladkém a listování v kuchařkách. Pro účetní z Prahy je pečení únikem od okolního dění a způsob relaxace. Kromě toho ráda tančí, běhá a cvičí. Díky Peče celá země se navíc mohla setkat s Michaelou Landovou, která je pro ni inspirací.

Lenka Svobodová se stala čtvrtou vyřazenou. Vaz jí zlomila empanada.

Lucie

Lucie Dvořáková vyrazila do soutěže z Kupařovic u Brna. Pečení je pro ní způsobem jak vybít energii a realizovat své kreativní představy. Když není v kuchyni, zahraje si ráda tenis, projede se na kole, nebo se věnuje svým psům.

Lucie Dvořáková se probojovala až do finále, nejlepší pekařkou se ovšem nestala.

Markéta

Markéta Tomášková pochází z rodiny, kde pekly všechny ženy. Sama má na pečení nejradši, že hned vidí výsledek a zároveň udělá radost všem. S manželem a pěti dětmi žije v Ostravě Staré Bělé. V současnosti je na mateřské dovolené, předtím učila český jazyk na pedagogické škole. Kromě pečení má ráda práci na zahradě a s pěstováním květin a zeleniny pomáhá i na farmě své kamarádky.

Markéta Tomášková vypadla jako poslední před branami finále Peče celá země.

Martin

Své pekařské dovednosti v soutěži Peče celá země předvede i vedoucí odboru účetnictví Národního divadla Martin Dvořák. Pro toho je pečení především o relaxu. Při natáčení měl největší strach z kreativních výzev, protože se bál, že nemá dost velkou fantazii.

Martin Dvořák vypadl ve druhém díle Peče celá země.

Martina

Martina Kynstlerová z Přerova je na mateřské dovolené. Předtím pracovala ve státní správě. U pečení relaxuje a pokaždé přijde na jiné myšlenky. Kromě něj se věnuje i háčkování.

Martina Kynstlerová se nakonec mohla radovat z výhry ve finálovém díle. 

Michal

O titul nejlepšího pekaře se rozhodl zabojovat i zaměstnanec cytogenetické laboratoře Michal Kamermeier z Brna. Ten se kromě pečení, u kterého relaxuje, cyklistika a cestování po světě a poznávání chutí z cizích zemí.

Michal Kamermeier se stal prvním, kdo z druhé řady Peče celá země vypadl.

Václav

Václav Halama se narodil na Vysočině, ale už pět let žije v Praze, kde pracoval v kavárnách či bistrech. V budoucnu by si rád otevřel cukrárnu s pekárnou, která bude nabízet pečivo připravované s láskou. Kromě pečení jej baví sport, cestování a zpěv.

Václav Halama ze soutěže Peče celá země vypadl v pátém díle.

Veronika

Veronika Křížová pracuje na krajském úřadě v Ústí nad Labem a bydlí na kraji města. Pečení je pro ni tak velkým koníčkem, že prý už přechází takřka do závislosti. Když si chce ovšem od kuchyně odpočinout, se věnuje především zahradě.

Veronika Křížová soutěž opustila v osmém díle, poté, co se jí nepovedla 3D skulptura z kynutého těsta.

Zdeněk

Z jihočeských Strakonic se do boje o titul nejlepšího amatérského pekaře v Česku vypravil Zdeněk Tokár. Ten pochází sice pochází ze Slovenska, ale už skoro 20 let žije na jihu Čech a pracuje jako bioanalytik v nemocnici, kde se věnuje hematologii a transfuziologii. Kromě toho rád tráví čas se svým psem a sleduje filmy.

Zděněk Tokár se probojoval do sedmého dílu, kde ze soutěže vypadl.

Zuzana

Zuzana Janů pochází z města Polná na Vysočině. Je majitelkou papírnictví. Stejně jako pro jiné soutěžící je i pro ní pečení formou relaxace. Věnuje se ovšem i jiným ručním pracím, ale ráda si zajde i do divadla nebo se věnuje svému psovi.

Zuzana Janů soutěž Peče celá země vypadla v šestém díle

Porota soutěže Peče celá země

Porota soutěže Peče celá země má oproti první řadě nové složení. Zůstal uznávaný cukrář Josef Maršálek, který se může pochlubit tím, že jeho dezerty odebírala i britská královská rodina. Čechům je pak známý například díky své kuchařce Péct, milovat a žít. Ve druhé řadě Peče celá země jej jako porotkyně doplní blogerka a kulinářská lektorka Michaela Landová, která nahradila Mirku van Gils Slavíkovou.

Josef Maršálek

Cukrář Josef Maršálek sice nejdříve vystudoval gymnázium, následně se ale i vyučil pekařem a cukrářem. Už, když dálkově studoval vysokou školu hotelovou, začal pracovat v zahraničí. Sedm let pracoval v obchodním domě Harrods, odkud jeho dezerty odebírala i britská královská rodina.

Ocenil už první řadu Peče celá země. Díky soutěži se podle něj citelně proměnil způsob, jak češi k pekařství a cukrářství přistupují. Je podle něj znát, že stoupla spotřeba kvalitních surovin. Pořad podle něj přivedl zpátky k pečení. Na druhou řadu se těšil i proto, že si tentokrát natáčení užil, což s první řadou nedokázal.

Michaela Landová

Food blogerka, cukrářská lektorka i úspěšná autorka se málem objevila už v první řadě Peče celá země, ale jako soutěžící, když jí kolegyně přihlásili na casting. Až nyní prý od kreativního producenta soutěže Petra Mühla zjistila, že důvodem bylo, že měla živnost, což bylo v rozporu s pravidly pro soutěžící. V Peče celá země se tak objeví až letos, kdy si vyzkouší roli porotkyně.

Při hodnocení prý šla v první řadě po pečlivosti, protože člověk jí i očima. Překvapil ji i Josef Maršálek, jehož styl je na ní prý někdy možná až příliš rustikální a bohémský. 

Moderátoři soutěže Peče celá země

Moderátorská dvojice narozdíl od porotců zůstává nezměněná. Soutěží diváky znovu provede Václav Kopta po boku Terezy Bebarové.

Tereza Bebarová

Moderátorka Tereza Bebarová přiznala, že první řada Peče celá země strhla k pečení i jí a dnes si tak třeba pravidelně peče vlastní kváskový chléb. Kromě toho zároveň s porotcem Josefem Maršálkem rozjela na YouTube Univerzitu pečení.

Video
Video se připravuje ...

Tereza Bebarová o Peče celá země 2: Už ví, kdy se bude točit a vysílat! David Turek, Jan Jedlička

Václav Kopta

Václav Kopta přiznal, že ho překvapil zájem o Peče celá země ze strany diváků. Osobně se zároveň naučil upéct bábovku, přiznal ale, že doma pozici hlavního pekaře dál patří manželce. 

Pravidla soutěže Peče celá země

Soutěž probíhá během deseti dílů. V každém na soutěžící čekají tři výzvy. Porotci při nich hodnotí výkony jednotlivých soutěžících a na konci každého dílu oznámí, kdo si s úkoly poradil nejlépe a kdo naopak nejhůře.

V prvních devíti dílech je na konci vždy vyřazen nejhůře hodnocený soutěžící. Ve finále Peče celá země se tak o titul nejlepšího amatérského pekaře utkají tři soutěžící.

Osobní výzva

V osobní výzvě mají soutěžící předvést své osvědčené recepty. Porotcům při nich představují jídla, které běžně pečou pro svou rodinu nebo přátele. Přesné zadání výzvy znají dopředu.

Osobní výzvy v jednotlivých dílech
První díl Bublanina
Druhý díl Tvarohový dort
Třetí díl Palačinkový dort
Čtvrtý díl Vánočka
Pátý díl Quiche
Šestý díl Zelí, pivo sádlo, škvarky
Sedmý díl Koblihy
Osmý díl Sladké tyčinky
Devátý díl Plněný chléb

Technická výzva

Technická výzva může být pro soutěžící v Peče celá země velkým oříškem. Zadání neznají dopředu, protože výzva má ověřit, jestli umí pracovat i s recepty, které předtím nepřipravovali. Všichni soutěžící dostanou vždy od jednoho z porotců stejný recept a suroviny. Porotci následně hodnotí, kdo si s receptem poradil nejlépe.

Technické výzvy v jednotlivých dílech
První díl Rakvičky se šlehačkou
Druhý díl Rohlíky a housky
Třetí díl Střecha
Čtvrtý díl Indiánci
Pátý díl Labutě z odpalovaného těsta
Šestý díl Obrácený jablkový koláč
Sedmý díl Svatební koláče
Osmý díl Mille-Feuille
Devátý díl Dobošův dort

Kreativní výzva

Během kreativní výzvy v Peče celá země by soutěžící měli naplno ukázat svůj talent a představivost. Zadání znají vždy předem a měli by upéct co vzhledově i chuťově co nejzajímavější výtvor.

Kreativní výzvy v jednotlivých dílech
První díl Válcový dort
Druhý díl Dortová lízátka 
Třetí díl Stavba z perníku
Čtvrtý díl Empanada
Pátý díl Sušenkové diorama
Šestý díl Illusion Cake
Sedmý díl Čokoládová koule s překvapením
Osmý díl 3D skulptura z kynutého těsta 
Devátý díl Dort s příběhem uvnitř 

Kde se Peče celá země natáčí

Natáčení probíhá na zámečku Bon Repos. Ten se nachází u obce Čihadla ve Středočeském kraji, jen čtyřicet minut autem z centra Prahy.

Bon Repos byl založen jako lovecký zámeček roku 1717 šlechticem Františkem Antonínem Šporkem. Kromě samotného zámečku, který Špork pojmenoval La Maison de Bon Repos (Dům oddechu) byla na místě vybudována i ermitáž, kaple sv. Jeronýma a kaple svatého Simeona Stylity.

Po Šporkově smrti nebyl areál využíván, až do chvíle, kdy jej zakoupil Antonín Příchovský z Příchovic, který zámek rozšířil a spojil s původně samostatnou ermitáží. Zároveň nechal v roce 1770 vybudovat rokokový Nový Zámek a Čínský pavilon. Součástí areálu je i rozsáhlý park a zahrada.

Cukrárna u Josefa

Kromě druhé řady soutěže Peče celá země si Česká televize na rok 2022 připravila i zábavně vzdělávací pořad Cukrárna u Josefa, který poběží od 16. března až do prázdnin na stanici Déčko.

Dětem v něm Josef Maršálek ukáže řadu postupů, které mohou zvládnout samy, nebo s pomocí dospělého. Zároveň jim osvětlí i zásady bezpečnosti a hygieny práce v kuchyni.

Video
Video se připravuje ...

Porotce Peče celá země Josef Maršálek: Španěla vyměnil za Čecha a odchází z Prahy! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií