Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Humanitární pomoc formou finanční injekce. Praha vyčlení čtvrt miliardy pro uprchlíky z Ukrajiny

Autor: diz, ČTK - 
7. března 2022
12:36

Statisíce Ukrajinců prchá za hranice před válečným běsněním, které svou invazí rozpoutalo koncem února Rusko. Mnozí z nich přitom přes Slovensko či Polsko míří do České republiky, konkrétně do jejího hlavního města. Pražský magistrát na nastalou krizi reaguje řadou kroků, které ukrajinskému lidu vyjadřují podporu. Jeho vedení nyní odsouhlasilo finanční „injekci“ ve výši 250 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině.

24. únor 2022 vstoupil do dějin černým písmem. Toho dne v časných ranních hodinách překročila ruská vojska hranice a napadla Ukrajinu. Na statisíce obyvatel muselo odejít ze země, nejen proto, že v důsledku války přišli o střechu nad hlavou, ale také aby si zachránili holý život. Válka si už naneštěstí stihla vyžádat i oběti z řad civilistů. Také to je důvod, proč se do konfliktu v rámci humanitární pomoci zapojila i Praha.

Finanční injekce

Vedení pražského magistrátu na návrh náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha sobě), jenž má v gesci městské finance, schválila navýšení rezervy vlastního rozpočtu o 250 milionů korun. Finance mají být principiálně použity právě v souvislosti s válečnou krizí, která se dotýká ukrajinských obyvatel. Pokrýt tuto částku by měl přebytek hospodaření hlavního města z minulého roku.

„Prostředky budou operativně využity na výdaje hlavního města Prahy na pomoc Ukrajině, především na náklady vzniklé v souvislosti s pomocí občanům Ukrajiny, kteří jsou na útěku před agresí Ruské federace, jako například materiální pomoc, její koordinace a distribuce, asistence příchozím (včetně provozu asistenčních center), vzdělávání dětí nebo pomoc se zajištěním jejich přechodného ubytování, dopravy či zdravotní péče,“ stojí v dokumentu, který v pondělí odsouhlasila rada hl. m.

Hospodaříme uvážlivě a díky tomu máme připraveny zdroje na řešení nenadálých situací. Pomoc Ukrajině rozervané válkou a jejím občanům na útěku částkou 250 milionů Kč je to nejmenší, co může hlavní město udělat. V případě potřeby jsme připraveni částku navýšit,“ uvedl Vyhnánek.

Co už Praha podnikla?

Pražský magistrát už během předválečné krize vyjádřil podporu Ukrajině. Týden před vypuknutím konfliktu navštívil Kyjev primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a společně se starosty Varšavy, Bratislavy a Budapešti vyjádřil solidaritu. „Zcela podporujeme svobodu ukrajinského lidu ve volbě svého vlastního osudu a spojenců. Kyjev musí zůstat svobodným městem a Ukrajina svobodnou a demokratickou zemí,“ uvedl primátor a starosta Varšavy Rafał Trzaskowski ve společném prohlášení.

Nedlouho po invazi pražský magistrát zosnoval řadu symbolických i konkrétních opatření, kterými vyjádřil ukrajinskému lidu sympatie a podporu. Ať už to bylo vyvěšení ukrajinských vlajek na vozidla pražské MHD, přetření zábradlí na mostku v Korunovační ulici, jenž je na dohled ruské ambasádě, barvami ukrajinské vlajky či poskytnutí MHD pro ukrajinské uprchlíky zdarma. Do nejrůznějších materiálních či finančních sbírek se zapojila také řada pražských radnic.

Video  V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo fungovat centrum pro ukrajinské uprchlíky. Bude pracovat nonstop. (4. března 2022)  - Blesk.cz - Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

V hale č. 13 v areálu Pražské tržnice v Holešovicích funguje tzv. Šatník – projekt novinářky Nory Fridrichové, kam lze nosit nejen nepotřebné oděvy, ale také jídlo či prostředky pro osobní hygienu. Mezi věcmi, po kterých je největší poptávka, jsou např.: zubní pasty a kartáčky, mýdla, šampony, mýdla na praní, deodoranty, kapesníky, vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, toaletní papír, trvanlivé jídlo, přesnídávky a kapsičky pro děti, konzervy, rýži, těstoviny a podobně.

Nadto vznikly na hlavním vlakovém nádraží a na autobusovém nádraží na Florenci informační kiosky pro ukrajinské uprchlíky, a v ústřední knihovně na Mariánském náměstí, posléze v Kongresovém centru na Vyšehradě vzniklo Asistenční středisko pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. „Od začátku fungování asistenčního centra bylo odbaveno 11 851 osob,“ informoval prostřednictvím svého Twitteru Hřib v pondělí zrána.

Ubytování Praha poskytla 1 100 klientům, přičemž toho číslo stále narůstá. „Aktivovali jsme rekreační středisko v Žihli, které je využíváno školami a kde máme kapacitu 300 lůžek,“ sdělil k tomu náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Hrozí stop stav

Kapacita Kongresového centra však není nafukovací a lidí, kteří do něj míří, neubývá. „Situace je velmi závažná. V podstatě se dá říct, že máme plný kongresový sál, který slouží jako čekárna. Blížíme se tomu, že čekání může vyjít až do rána pro lidi, kteří přicházejí už nyní. Také hrozí situace, kdy budeme muset vyhlásit stop stav,“ sdělil Hřib. Přednostně odbavení by v takovém případě měli lidé, kteří budou potřebovat humanitární ubytování.

Primátor doufá v pomoc na celostátní úrovni, „jelikož není reálné v Praze otevřít nové krajské asistenční centrum. 45 přepážek, které v centru fungují, představují limit organizací, které jsou do chodu centra zapojeny,” dodal Hřib. Situaci na Vyšehradě také komplikuje omezená možnost stravování klientů, kteří do něj míří.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

Nasťa Ivlejevová na nahé party předváděla drahokamy přes zadnici. Nasťa Ivlejevová se úspěšně předvádí na Instagramu. Nasťa Ivlejevová a rapper GeeGun na nahé party.
14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa