Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidé si pronajímají Airbnb na Ukrajině, ale přijet nechtějí: Rezervacemi jen pomáhají

Autor: rc - 
6. března 2022
17:29

Velký zájem o ubytování na Ukrajině zaznamenala služba Airbnb. Ačkoliv si lidé po celém světě rezervují ubytování ve válkou zmítané zemi, nemají žádný úmysl tam letět. Na sociálních sítích se začala šířit výzva, aby si lidé objednali bydlení na Ukrajině a přímo tak finančně pomohli jejím obyvatelům.

Místo práce a vítáním zahraničních hostů ve svém bytě je Volodymyr Bondarenko z Kyjeva uzavřený mezi čtyřmi stěnami a při každém zaznění sirén se utíká schovat před bombami. Zničehonic mu však služba Airbnb začala hlásit, že si někdo pronajal jeho pokoj. Na jeho nabídku pronájmu reagují hlavně lidé ze Spojených států, Británie i Austrálie. „Dnes přišlo víc jak deset rezervací,“ řekl pro CNN šestatřicetiletý Volodymyr užasle. Lidé mu zároveň posílají zprávy, v nichž mu vyjadřují podporu v době války.

Dvoupokojový byt v historické části Kyjeva nabízí Olga Zvirjanská, která před bombardováním se svými dětmi utekla do města Čerkasy. I o její byt je velký zájem a lidé jí rovněž posílají zprávy, že na ni myslí a doufají, že se jednou skutečně potkají v Kyjevě v době míru. Její byt si zarezervovala na dvě noci Anne Margaret Danielová z New Yorku. „Jednoho dne přijedu a navštívím vás, prosím, počítejte s tím,“ napsala jí poté, co udělala rezervaci. „Jsem naživu a toužíme žít tak, jak dřív. V Kyjevě je to velmi děsivé. Každé slovo podpory je mi drahé,“ odepsala jí Olga.

Andre Osypčuk pracoval jako námořník a nyní nabízí v hlavním městě ubytování pro turisty. Na týden si ho zničehonic rezervovala Valérie Zimmerová z newyorského Brooklynu. Narodila se v Kyjevě, proto chtěla své rodné zemi a zejména jejím lidem pomoci. V jeho pronájmu už byla, když před třemi lety navštívila svou rodinu. Poté, co viděla, co se tam děje, vzpomněla si na něj. Osypčuk je otcem dvou dětí. S rodinou zůstává v Kyjevě. „Mockrát vám děkuji za vaši pomoc, která je nyní potřebná. Od rána stojím frontu na jídlo, které si teď mohu dovolit díky penězům, jež jste mi poslala,“ odepsal jí.

Dobročinná kampaň začala na sociálních sítích. Ve výzvě její organizátoři vybízeli všechny, aby si rezervovali byty na Ukrajině a podpořili tak tamní lidi. Zároveň je urgovali, aby vybírali co nejbližší termíny, aby hostitelé měli co nejdřív přístup k penězům. Airbnb totiž vyplácí platbu zhruba 24 hodin poté, co se host přihlásí na ubytování. Podle výše zmíněné televize se výzva začala šířit po celém světě a během dvou dnů si lidé na Ukrajině rezervovali 61 tisíc nocí. Nejvíc na výzvu reagují Američané.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci včetně 1600 střel, 400 vozů a čtyř milionů kusů munice, uvedla Sunakova vláda.

11:14
Dnes

Ukrajinští vojáci v první linii tvrdí, že konečný souhlas amerického Kongresu s balíčkem vojenské pomoci ve výši 60 miliard dolarů bude obrovským povzbuzením pro morálku. Představitelé v Kyjevě se munici pokusí co nejdříve dostat tam, kde je potřeba. Stále to ale bude značný logistický problém. Institut pro studium války naznačuje, že Rusko se může pokusit zaútočit na dopravní sítě, jako jsou železnice, aby zkomplikovalo distribuci vojenské pomoci, píše agentura Unian.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

Zobrazit celý online

VIDEO: Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa