Alžběta II. se jakožto členka monarchie nikdy, za žádných okolností nevyjadřuje k politickému dění, nesmí dávat veřejně své stanovisko a zůstává striktně neutrální. Běsnící válka na Ukrajině ji však přiměla jednat - rozhodla se státu trpícímu invazí ruských vojsk pomoci osobně, ne jako královna. Ze svých soukromých zdrojů uvolnila značnou částku na humanitární pomoc, z pozice svého úřadu ale nesmí zveřejnit, kolik Ukrajincům ze svého majetku, nezávislém na daňových poplatnících, poskytla.

O jejím příspěvku by se ani nevědělo, na sociálních sítích, které královský palác využívá, o tom není ani zmínka, dále se zde objevují snímky z akcí, které členové britské monarchie navštěvují. Informovala o něm až společnost Disasters Emergency Committee (zkráceně DEC, znamená to Krizový výbor pro případ katastrof), která zastřešuje britské charitativní organizace a koordinuje kolektivní výzvy k získání finančních prostředků na poskytování nouzové a rychlé pomoci lidem zasaženým katastrofami a humanitárními krizemi po celém světě. 

VIDEO: Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny 

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny Videohub

„Mnohokrát děkujeme Jejímu veličenstvu královně za pokračující podporu DEC a za štědrý dar pro humanitární pomoc Ukrajině,“ uvedl mluvčí DEC. Zatímco nejenom Ukrajinci, ale i občané Velké Británie její gesto oceňují, odborníci na anglickou monarchii jsou v šoku. „Je to pro královskou rodinu, a zejména pro královnu samotnou, velmi neobvyklý krok, protože se snaží držet vždy mimo politiku a osobně nikoho finančně nepodporuje, aby tím nikomu nestranila,“ uvedl zdroj z královského paláce v rozhovoru pro Entertainment Tonight. Královna přitom není jediná, kdo vyjádřil svou podporu Ukrajině.

Před zhruba týdnem porušil princ William (39) s Kate Middletonovou (40) protokol, jenž omezuje jejich vyjadřování se na adresu politických záležitostí jiných zemí, když na twitteru zavzpomínali na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym (44) a jeho manželkou Olenou (44) v roce 2020. „Dozvěděli jsme se o jejich naději a optimismu ohledně budoucnosti Ukrajiny. Dnes stojíme po boku prezidenta a všech ukrajinských lidí, kteří statečně bojují za budoucnost.“ Za tato slova se ale, na rozdíl teď od královny, dočkali kritiky.

Fotogalerie
33 fotografií