Anna Netrebková si je s kremelským despotou Vladimirem Putinem blízká. Vzhledem k současné situaci, kdy ruská armáda útočí na Ukrajinu, došla operním domům po celém světě s pěvkyní trpělivost a ukončují s ní spolupráci. Po Hamburku a Stuttgartu k tomuto kroku přistoupila i opera v Berlíně a New Yorku.

„Je to velká umělecká ztráta pro Met i pro operu jako celek,“ uvedl pro německý Bild ředitel renomovaného operního domu Peter Gelb (69). „Anna je jednou z největších zpěvaček v historii opery, ale když Putin zabíjí nevinné oběti na Ukrajině, není jiné cesty zpět,“dodal.

„Vážíme si Anny Netrebkové jako vynikající zpěvačky a máme dlouhodobé umělecké partnerství. Zároveň vzhledem k brutální válce nevidíme žádnou možnost v této spolupráci pokračovat,“ stojí v prohlášení berlínské státní opery.

Sama pěvkyně zřejmě na svém jednání nehodlá nic měnit, alespoň to tak vypadá podle jejího prohlášení. „Není ten správný čas, abych vystupovala a dělala hudbu. Rozhodla jsem se proto odstoupit od představení až do odvolání,“ přinesl Bild i vyjádření samotné zpěvačky. „Nejsem politický člověk. Nejsem politický expert. Jsem umělec a mým jediným cílem je sjednotit se napříč politickými rozdíly.

Video: Adele na BRIT Awards udílení cen populární hudby

Video
Video se připravuje ...

Adele na BRIT Awards udílení cen populární hudby Profimedia

Fotogalerie
9 fotografií