Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi mají obavy z 3. světové války, volají na linky důvěry. Tíží je i vzpomínky na okupaci

Autor: ČTK, sova - 
4. března 2022
20:52

Na krizové linky důvěry se v posledních dnech v souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu obracejí lidé, kteří mají obavy z vypuknutí třetí světové války. Téměř polovinu volajících tvoří matky malých dětí, které se bojí, že jejich muži budou odvedeni do války a ony zůstanou na péči o děti samy. Lidem se také vrací tíživé vzpomínky na okupaci Československa vojsky států Varšavské smlouvy v roce 1968. Uvedli to v pátek zástupci linek důvěry v tiskové zprávě.

Lidé se podle pracovníků linek ptají mimo jiné na to, jak mají mluvit s dětmi o válce, jak jim zajistit dobré informace či jak mají pomoci seniorům, kterým se při záběrech ruských tanků v televizi vybavují vlastní tíživé vzpomínky.

„Na lince seniorů jsme opět zaznamenali nárůst počtu hovorů, senioři potřebují pomoc především se zvládnutím posttraumatických stavů spojených s prožitkem okupace či násilného zatýkání rodinných příslušníků v 70. letech minulého století. Volající referují o tom, že se jim mnoho let zasuté vzpomínky nekontrolovaně objevují, špatně se jim spí, při pohledu na tanky ve zprávách se jim dělá špatně,“ popsala Kateřina Bohatá z linky Elpida. „V telefonátech zaznamenáváme především strach z třetí světové války a použití jaderných zbraní, strach z budoucnosti, ze smrti,“ uvedla vedoucí Pražské linky důvěry Jitka Gryga Medřická.

Státní příslušnost rozděluje dřívější kamarády

Často volají matky malých dětí. Podle pracovníků linek se obávají, že jejich muži budou odvedeni do války a ony zůstanou v péči o děti samy, bez informací jak a kam se případně s dětmi schovat.

Na linky se obracejí i vyčerpaní profesionálové, kteří po epidemii covidu čelí další náročné situaci. „Volají nám zdravotní sestry i učitelky, že už je toho příliš, tlak v práci je nezvladatelný,“ řekla vedoucí zlínské linky důvěry Irena Majtnerová. Učitelé řeší, jak dohnat učivo zameškané kvůli covidu, jak mluvit s dětmi o válce, ale i jak řešit situace ve třídách, kde státní příslušnost nyní rozděluje dřívější kamarády.

Linky pomoci fungují i v ukrajinštině

Pracovníci linek poskytují volajícím informace z ověřených zdrojů, vyvrací dezinformace. Pomáhají volajícím, kteří mají v rodině nebo blízkém okolí uprchlíky. Pokud ale potřebuje první psychickou pomoc někdo, kdo mluví pouze ukrajinsky, měl by zavolat na linku 1221. Po volbě čísla osm bude hovor přepojen na linku první psychické pomoci se zajištěním tlumočníka.

Linky důvěry v Česku fungují 58 let, každoročně se na ně obrací statisíce lidí. Pracuje na nich přes 430 lidí. Kontakty na jednotlivé linky naleznou zájemci na webu.

Video  S hrůzou sledujeme, čeho je Putin se svými vojáky schopný! Rakušan útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží i uprchlících z Ukrajiny  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa