Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tatínku, prosím, neumírej, žadonil syn svého otce poté, co ho zasáhla palba ruských okupantů

Autor: pma - 
5. března 2022
05:00

Tvrzení prezidenta Ruska Vladimira Putina, že během války nebudou zabíjeni civilisté, v praxi neplatí. V emotivním videu, které se objevilo na sociálních sítích, jede otec se synem a svými třemi psy. V tom začne palba z blížících se ruských tanků a táta se záhy ocitá v tratolišti krve. Na následky zranění po chvíli umírá, stejně jako dva ze tří pejsků.

Drastických záběrů z průběhu bojů na Ukrajině jsou na sociálních sítích stovky. Některé jsou ale velmi surové a emotivní, stejně jako video zveřejněné v minulých dnech reportéry Rádio Svobodná Evropa. Rodině se nejprve v minulém týdnu povedlo uniknout do domova v Ivankivu v Kyjevské oblasti, chtěli se ale vrátit pro své psy. Ani jeden ale netušil, že to bude jejich poslední společná cesta. Narazili totiž na ruský konvoj, který si s nebohými a pouze kolem projíždějícími civilisty nebral servítky a zahájil palbu.

Jen projížděli silnicí

Syn vše natáčel ze sedadla spolujezdce. Když s otcem uviděli ruské tanky, zhrozili se. Táta zastavil a syn ho žádal, aby začal couvat. Než to ale udělal, začali ruští okupanti střílet.

„Vypadni z auta a lehni si na zem!“ křičí syn na svého otce Oleha Bulavenka. Ten opravdu z auta vylézá a chce si lehnout na silnici, mezi tím však schytává další ostrou palbu od ruských vojáků. Do toho všeho vyjí vystrašení psi. Ovšem ne moc dlouho, palba zasáhne i je.

Mám utrženou nohu, doraž mě!

Syn se opatrně plazí kolem auta k otci. „Tati, k***a! Proč?“ ptá se syn žalostně, když vidí otcova střelná zranění. „Mám utrženou nohu, hrozně to bolí. Doraž mě,“ zavrčí otec v agónii na svého syna, když leží v tratolišti krve.

„Prosím tatínku, neumírej, prosím tě ne,“ žadoní syn. Otec ale po pár chvílích umírá. Syn ho následně zatáhne alespoň do blízkého příkopu. K mrtvému tělu si okamžitě oddaně vleze jediný pejsek, který palbu přežil. Zbylí dva jsou rozstříleni v autě

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády - po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že "světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích".

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa