Výstava se rozprostírá před Kostelem Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Návštěvník se dozví, jak Ukrajinci vybojovali svobodu ve 20. století a co je stálo/stojí si ji udržet. Informační panely mapují události 20. století počínaje nezávislostí Ukrajiny na carském Rusku a konče novými výzvami po roce 2019. Autor výstavy David Svoboda chce uvést na pravou míru množství „pokřivených historických argumentů“ v Česku – kam Ukrajina geopoliticky patří? 

Krvavé časy na území Ukrajiny

„Touto výstavou vám chceme představit geopolitické a mocenské souvislosti provázející vznik ukrajinské státnosti ve 20. století a ideály a boje s tím spojené. Do debat o české minulosti může ukrajinská zkušenost vnést nové podměty,“ stojí v předmluvě na první tabuli. Jako už tolikrát v dějinách se nyní Ukrajina potýká se zásahy zvnějšku vycházejícími z Moskvy. 

Na konci roku 2013 totiž odmítl tehdejší prezident Janukovyč podepsat dohodu s EU. Brutálním zásahem proti protestům pak vyvolal největší povstání v bývalé zemi Sovětského svazu, nesoucí název Revoluce důstojnosti. Rusko hned po revoluci anektovalo Krym, následně vypukla válka o území Donbasu. Před několika dny 24. února 2022 se Rusko rozhodlo kompletně zaútočit na Ukrajinu a nyní probíhají tvrdé boje o Kyjev a Charkov. Výstavu je možné vidět do 15. 3. 2022. 

Praha 3 a pomoc ukrajinským uprchlíkům

„Trojka“ se mimo výstavy snaží pomoci ukrajinským uprchlíkům přímo na svém území. „Počet ubytovaných Ukrajinců na území Prahy 3 je okolo desítek. K 1. březnu to bylo necelých 40,“ sděluje Blesku tisková mluvčí „trojky“ Zuzana Křižíková. Jde prý o maminky s dětmi, někdy babičky s dětmi. „Děti mají velmi nízký věk. Pokud dobře vím, nachází se mezi Ukrajinci i těhotné maminky,“ dodává Zuzana Křižíková.

Mimo stávajících ubytovacích kapacit se vybavují další. Pomoc nabídli skauti nebo dobrovolní hasiči. Zatím to však prý není potřeba. Možnost ubytování zvířete Praha 3 neřešila. Ukrajinští uprchlíci se zatím směřují do asistenčního centra, od zítra ale v Kongresovém centru místo Městské knihovny, následně se přerozdělují do jednotlivých městských částí. Ubytování v Praze 3 koordinuje v současné chvíli infocentrum Prahy 3.

Video
Video se připravuje ...

Exšéf Mosadu exkluzivně pro Blesk: Rusové mají potíže, Zelenskyj působí jako „zachránce lidu“ Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
14 fotografií