Poslední dva roky výstavy byly poznamenané pandemií koronaviru a proto se letos chce botanická zahrada představit v plné parádě. „Vnímám výstavu jako zpestření světa okolo nás, který teď není moc příjemný,“ poznamenal ředitel Botanické zahrady Bohumil Černý.

Každoročně se podle něj vedou diskuse o tom, jaké téma bude výstava mít. Letos to nakonec dopadlo tak, že výstava do sebe zahrnula všechny kontinenty. Nese název Orchideje šesti světadílů. Nalézt je totiž lze na všech kontinentech kromě Antarktidy. Málokdo napadne, že rostou i v místech, kde by je nikdo nečekal. Mohou růst ve vysokých horách na Sibiři, v bažinách i v České republice. „Budete moci vidět pestrý svět orchidejí z každé perspektivy,“ láká návštěvníky.

Výstava také představí, jak tyto květiny využívají třeba domorodé kmeny nebo čínská medicína. Mezi orchideje se počítá i třeba Vanilka pravá, která se používá k ochucování zmrzliny nebo likérů.

Nejdelší i nejmohutnější

Kurátorka výstavy Romany Rybkové je přicházející pro orchideje ideální doba na návštěvu výstavy, protože hodně z nich bude rozkvétat. Zmínila, že na výstavě se mohou lidé dozvědět spoustu zajímavostí ze všech koutů světa. „Letos nám nakvetlo několik velice zajímavých orchidejí. Máme tam těsně před rozkvětem orchidej s nejdelšími listy. Jeto krásný kousek, který má už skoro třímetrové listy,“ řekla. Jedná se o druh, který obývá koruny stromů, odkud jeho dlouhé listy spadají dolů.

Návštěvníci si mohou přivonět i třeba k jedné z největších orchidejí s nížin jihovýchodní Asie, jejíž trsy mohou vážit až jednu tunu. Spatřit mohou také druh se stonkem, který roste až do délky 13,4 metrů a roste v horách v Peru ve výšce až 3000 metrů.

Ředitel Botanické zahrady na slavnostním zahájení také řekl, že zahradu letos čeká několik proměn. V sousedství skleníku Fata Morgana se staví nový most, který má propojit dvě části areálu zahrady, které tvoří právě Fata Morgana a venkovní expozice. Podle Černého je to projekt, který se připravuje už dlouho a konečně se podařilo stavbu zahájit. „Díky přemostění se zvýší komfort pro návštěvníky,“ doplnil. Chystá se také nová expozice zaměřená na evoluci rostlin, nový výstavní pavilon a velkou proměnou by měly projít o prostory vinice sv. Kláry.

Podle ředitel to sice přinese trochu menší komfort pro návštěvníky kvůli různým omezením pohybu. „Věřím tomu, že v následujících letech to každý ocení,“ dodal.

Fotogalerie
23 fotografií