V roce 2017 šlo o projekt, kterým potvrdila vyškovská firma svou mezinárodní prestiž na trhu výrobců průmyslových, věžních nebo pouličních hodin. Zprovoznila totiž obří hodiny na budově Ruské akademie věd v Moskvě.

Od 25.února, jen několik hodin po vpádu ruské armády na Ukrajinu, jsou však hodiny mimo provoz. Češi je na protest stopli. Provoz hodin zajišťovala virtuální privátní síť, firma k ní ale Rusům uzavřela přístup. Díky jejím serverům hodiny ukazovaly přesný čas.

„Chtěli jsme touto formou vyjádřit nesouhlas s tím, co se na Ukrajině děje. IT specialistovi zabralo stopnutí hodin několik desítek minut,“ řekl jednatel firmy Pavel Novák.

Video
Video se připravuje ...

Putine jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce. Markéta Malá

„Hodiny nemohou sami spustit, prostě nepojedou. Jedině kdyby si sehnali jinou firmu a technologii, což je nyní s ohledem na celkovou situaci nereálné,“ upřesnil Novák. Rodinná firma založená v roce 1991 si na ruském trhu vybudovala solidní postavení. Teď hrozí, že jej ztratí. „Nad některými věcmi ale nejde zavírat oči,“ dodal Novák. 

Obří hodiny vznikly v roce 1989, jejich chod ale poznamenaly vleklé technické problémy. Průměr číselníků je 6,5 metru, celá konstrukce váží desítky tun. Jde o jedny z největších hodin na ruském území. Práce na jejich znovuzprovoznění v březnu 2017 zabraly šest měsíců.

Elekon s pomocí mechaniků z petrohradské pobočky „vykuchal“ elektroniku z konce 80. let a nahradil nejmodernější technologií. Vzdálenost mezi hodinami a jejich nastavením ve Vyškově činí téměř 1800 kilometrů.

Fotogalerie
6 fotografií