Bylo 25. března roku 2001. Do centrální tržnice v Olomoucí vchází v ranních hodinách pachatel vyzbrojený samopalem a s jediným úmyslem – krást. Neznámý pachatel se tady vloupal do boxu s textilním zbožím.

Mezitím byl ale vyrušen pracovníkem bezpečnostní agentury. „Pachatelova reakce byla naprosto nepochopitelná – začal střílet ze samopalu a vážně tohoto muže, který jen dělal svoji práci, zranil,“ popisují jednadvacet let starý případ policisté.

Nakonec si střelba nevyžádala žádnou oběť na životech, muž z bezpečnostní agentury ale utrpěl vážná zranění a musel být urychleně převezen do nemocnice, kde byl okamžitě operován. Po pachateli pokusu o vraždu intenzivně pátrali, ale bezvýsledně.

Policistům se tento starý případ zatím nepodařilo nijak vyšetřit, doufají proto v nový policejní kalendář. Ten vznikl pro odsouzené ve vězeních, visí ve všech věznicích. Právě jejich informace z „podsvětí“ mohou pomoci s objasněním těchto případů.

Kriminalisté z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování vytvořili hned několik případů, které se v kalendáři objevují. „Pokud byste měli jakékoliv informace, které by nám mohly pomoci s objasněním případů, zašlete je prosím na email: kalendar@pcr.cz,“ dodávají policisté. Inspiraci s kalendářem získali v zahraničí, kde tento projekt už běží a přináší výsledky.

Fotogalerie
12 fotografií