Pomoc Ukrajině schválilo všech 43 přítomných zastupitelů. Kromě toho zastupitelé rozhodli o vypovězení partnerských smluv s Moskvou a Voroněží. Místo toho posvětili navázání partnerství s ukrajinským Lvovem, pro který město vyhlásilo sbírku dek, spacáků a karimatek.

Materiál mohou Brňané odevzdávat ve vybraných sběrných dvorech „Měla jsem hned jasno, je potřeba Ukrajině pomoci různým způsobem,“ svěřila se Brňanka Hana, která zamířila do sběrného dvora na Ukrajinské ulici.

Video
Video se připravuje ...

Na cizinecké policii v Olšanské ulici na Žižkově se kvůli registraci přijíždějících uprchlíků tvoří dlouhé fronty. Policisté je v případě potřeby odbavují i po konci pracovní doby. (1. březen 2022) David Malík

Desetimilionová rezerva půjde mimo jiné na ubytování ukrajinských uprchlíků. Město dostalo nabídku od hotelu Myslivna, který by městu zvýhodněně poskytl prostor zhruba pro 250 lidí.

Další náklady mohou být spojené například se vznikem přijímacího centra na výstavišti v pavilonu B, kde se budou Ukrajinci hlásit po příchodu do České republiky. Přijímací místo bude sloužit pro administrativní procesy. „Je možné, že tyto náklady s ohledem na vývoj situace pokryje stát, město ale musí být připravené je pokrýt samo,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Děti do škol

Brno přijímá do základních škol první děti z Ukrajiny. „Jsou ve dvou základních školách," řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj město eviduje desítky těchto dětí a má pro jejich vzdělávání připraveny čtyři budovy.

Podrobnosti o školách, ve kterých jsou, Hladík zatím neřekl. „Prioritou je naučit děti hlavně česky, aby se dokázaly brzy začlenit. Pokud jich bude hodně, máme připravené čtyři školy a na výuku přihlášených 35 dobrovolníků a dobrovolnic mluvících česky a ukrajinsky," dodal.

Fotogalerie
16 fotografií