Dárci přinášeli věci do sídla Skautského institutu na pražském Staroměstském náměstí. „Po celou sobotu byla fronta, většinou až ven z domu, v extrémním případě až do Kaprovy ulice. I jenom spacáků se sešlo stoprocentně 5000,“ řekl Ambrozek.

Do sbírky přispěli i lidé mimo Prahu. „V sobotu mezi šestou a desátou to bylo opravdu neskutečné, nepopsatelné, protože do té neustálé fronty začaly přijíždět desítky aut a dodávek se sbírkami z jiných vesnic a měst - Plzně, Budějovic, Karlových Varů, Lomnice nad Popelkou a dalších a dalších,“ líčil mluvčí.

Institut je součástí Pražského kreativního centra, které sídlí v radničním bloku domů o sedmi číslech popisných. „Kolem deváté večerní jsme začali přetékat do třetího patra tohoto bloku,“ uvedl Ambrozek k tomu, kolik darovaných věcí se sešlo.

Zhruba polovinu darů vypravili skauti na Ukrajinu už v sobotu do půlnoci, druhou polovinu pak zabalili a odeslali dnes dopoledne. Dalších osm dodávek pak po Praze rozvezlo věci vhodné do jiných sbírek. V Přemyšli se materiál v jednom ze skladů překládal na nákladní auta, která zamířila do Lvova a dál, i k vojenským oddílům.

Víkendová atmosféra v institutu byla podle Ambrozka naplněním „společenství lidí dobré vůle“. Řada dobrovolníků zapojených do sbírky ze soboty na dnešek vůbec nespalo. „To vypětí psychických i fyzických sil bylo enormní, všichni byli neskuteční. A to byli v naprosté většině lidé, kteří přinesli příspěvek do sbírky a na místě se rozhodli spontánně zapojit i do práce,“ uvedl mluvčí. Stejně bezprostředně se podle něj hlásilo i množství řidičů ochotných dovézt věci k ukrajinské hranici. „Nabídek bylo mnohem více, než jsme nakonec využili. Třeba v případné další vlně,“ poznamenal.

Zmínil také, že lidé by neměli k hranicím vyrážet na vlastní pěst s věcmi, pokud si nejsou jistí, že na ně existuje konkrétní poptávka a místo, kde mohou být předány. „Situaci jsme celý víkend zkoumali a je nesmírně logisticky komplikovaná. Odběrná místa často teprve vznikají,“ uvedl. Lidé by tak podle něj měli sledovat aktualizovanou poptávku, kterou zveřejňuje ukrajinské velvyslanectví, společně s aktuálními odběrovými místy. „A je moc důležité nenosit nic, co není výslovně v poptávce vypsáno,“ uzavřel mluvčí institutu.

Fotogalerie
10 fotografií