Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruskou invazi „propálila“ dopravní aplikace. Vojenskou kolonu ukázala jako zácpu

Autor: tsv - 
28. února 2022
05:00

Ruské válečné tažení na Ukrajinu předem odhalily Google Mapy. Podezřelé „zácpy“ na trase z Bělgorodu k ukrajinským hranicím si jako první všiml americký vojenský analytik a profesor z kalifornského Middleburského institutu Jeffrey Lewis. Těsně před počátkem invaze varoval před neobvyklým děním na twitteru: „Někdo je v pohybu.“ Operaci ovšem zřejmě neprozradily zapnuté telefony nezodpovědných vojáků, nýbrž zařízení ruských civilistů motajících se na ulicích mezi válečnými konvoji.

„Podle Google Maps se na cestě z ruského Bělgorodu k ukrajinským hranicím vytvořila ‚dopravní zácpa‘. Začíná přesně tam, kde jsme včera viděli ruskou zbrojní formaci a bojová vozidla pěchoty. Někdo je v pohybu,“ napsal Lewis na twitter ve čtvrtek v půl třetí ráno (středoevropského času). Invaze na Ukrajinu započala jen o chvíli později.

Není obvyklé vidět na dopravních aplikacích zácpu uprostřed noci, nebylo tedy těžké si v souvislosti s nedávnými událostmi a rostoucím napětím na hranicích dvou zemí domyslet, o co se jedná. Aplikace zhodnocuje dopravní situaci na základě signálů vysílaných z chytrých telefonů. Pokud se tedy jednotlivá zařízení shlukují na jednom místě a pohybují se pomalu, na aplikaci se daná oblast zbarví do červena a na displeji vyskočí doba odhadovaného zdržení.

Vojáci salámisti nebo nevinní civilisté?

Podle některých se nešikovně odhalili sami nezodpovědní vojáci, kteří si během mise nevypnuli mobily, podle Lewise spíš ale Google zachytával signály vysílané telefony civilistů, kteří se ve chvíli přesunu vojsk snažili dostat skrz konvoj a dočasně vytvořené zátarasy.

Jak to pak vypadalo na ruských silnicích, natočil uživatel twitteru.

„Abych předešel nedorozumění: dopravní data pravděpodobně nebyla vyhodnocena na základě mobilů vojáků. Byli to pravděpodobně civilisté zaseknutí na zátarasech, které zaznamenaly Google Mapy,“ napsal Lewis na twitter pár momentů po zveřejnění prvního příspěvku.

Nebyl to ovšem samotný záběr z Google Map, který přicházející útok prozradil. Lewis a jeho kolegové si uvědomili, co se na místě zřejmě děje, díky satelitním snímkům z předchozích dní. Jeden takový snímek v úterý zachytila společnost Capella Space, obrázek odhalil ruská bojová vozidla seřazená do kolon a připravená na výjezd.

„Všichni jsme se na ten snímek podívali a řekli si: ‚No sakra, už to přichází,‘“ popsal Lewis. „Takže je to to předchozí povědomí o obrovské ruské obrněné jednotce, které nás přivedlo k prozření: ‚Aha, já vím, co ta zácpa je. Vydávají se na cestu.‘“

Velké společnosti pracující s objemnými databázemi mnohdy neberou v potaz svou moc, míní analytik. „Vytvořili jsme neuvěřitelné definice na základě bohatých dat o tom, jak vypadají vzorce normálního života. Každá odchylka je okamžitě odhalená,“ upozornil. „Myslím si, že velkodatové společnosti si často nepřiznávají, až jak nápomocná jejich data dokážou být.“

Video  Drama v Charkově a civilní oběti! Mírová jednání v Bratislavě?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa