Inscenace je ztvárněná jako loutkové live cinema a zavede diváky do druhé světové války. Příběh romského mladíka a německého vojáka, který se odehrává na pozadí historických událostí a v době krvavých bojů o Dukelský průsmyk, představuje nerovný milenecký vztah mužů stojících nejen na opačné straně barikády, ale i na opačných koncích společenského žebříčku.

Vystoupí i slovenské divadlo Odivo se svým Světlonošem, představením o hledání světla v temnotě, o tom, kde končí strach a začíná fascinace a o tom, že tam kde je stín, musí být i světlo.

Přehlídku doplní autorské představení studentů DAMU Terezy Havlové a Adama Páníka, kteří vystupují jako Musaši Entertainment Company. Jejich inscenace Entomologious je komorní loutková inscenace o broucích, lásce, stáří a smrti. Sdružení s tajemným názvem Škrobotník, Šlundra a Šibová, pod kterým se skrývají mnozí známí čeští loutkáři, vystoupí s představením Baba - Jága. Vypráví o tom, že když ani lékař nepomůže, nezbývá nic jiného než putovat temnou krajinou za Babou Jágou a získat léčivý elixír pro nemocnou maminku.

Od 9. do 12. března se Divadlo Alfred ve dvoře spolu s Divadlem Archa stanou dějišti přehlídky divadelního experimentátora Jana Mocka. Nabídnou retrospektivu čtyř představení od jednoho režiséra a jeho tvůrčího týmu, diváci tak mohou nacházet i skryté spojitosti a linie, které vedou skrze všechna díla.

Přehlídku zahájí gamingová performance Virtual Ritual v Divadle Archa, která nabízí analýzu fenoménu digitální společnosti, jež se formuje v rozsáhlých herních sítích, do kterých se logují miliony lidí každý den. V dalších dnech diváci uvidí performance Present: Perfect a I Am the Problem. První je performativní instalací, která se zabývá různými způsoby, jakými se člověk vztahuje ke kolektivní minulosti.

Pocit provinilosti západní civilizace je tématem performance I Am the Problem. Na scénu přivádí trojici performerů, kteří se svěřují s naléhavou potřebou eticky správného života a možnosti či nemožnosti jej dosáhnout tady a teď. Přehlídku uzavře divadelní báseň o nepřítomnosti Shadow Meadow, jež radikálně posouvá možnosti práce se světlem, zvukem a divadelním prostorem.

Projekty Jana Mocka se pohybují na hranici divadla a vizuálního umění. Ve svých performancích kombinuje prvky popkultury, politiky a dokumentu a zaměřuje se v nich na současná témata.

Divadlo Alfred ve dvoře
Autor: Alfred ve dvoře