Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomoc pro Ukrajince: Karlova univerzita nabízí lůžka i psychologickou poradnu

Aktualizováno -
25. února 2022
15:45
Autor: ČTK - 
25. února 2022
12:36

Univerzita Karlova (UK) na pomoc Ukrajincům vyčlení lůžka na kolejích, zavede každodenní psychologickou poradnu a informační linku. Kvůli útoku Ruska na Ukrajinu chystá pro své studenty či pedagogy z konfliktem zasažených oblastí komplexní systém podpory. Podle dalšího vývoje chce ve spolupráci s humanitárními organizacemi připravit také finanční pomoc, informoval mluvčí univerzity Václav Hájek. Rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček dnes vyzval ukrajinské studenty a zaměstnance, aby se neváhali přihlásit se svými náměty, jak nejlépe pomoci.

Zástupci vysokých škol ve čtvrtek velmi důrazně odsoudili útok Ruska na Ukrajinu. Česká konference rektorů i vedení Rady vysokých škol zároveň uvedly, že vysoké školy se budou snažit Ukrajincům co nejlépe pomoct.

„Aktuálně vedení univerzity intenzivně koordinuje celou záležitost se zástupci jednotlivých fakult,“ uvedl dnes mluvčí UK. V nejbližších hodinách a dnech podle něj univerzita spustí telefonickou psychologickou poradnu a informační linku. Obojí bude fungovat v češtině, ukrajinštině, ruštině a angličtině, sdělil.

Dále podle Hájka škola vyčlení minimálně 150 lůžek ve svých ubytovacích zařízeních tak, aby se tam mohli případně ubytovat studenti a zaměstnanci i s rodinami z oblastí dotčených konfliktem. „Připravuje se komplexní systém podpory Ukrajinců spjatých s UK a podle dalšího vývoje situace i finanční pomoc prostřednictvím Nadačního fondu UK,“ dodal mluvčí.

V případě uprchlické krize je podle něj škola ochotná připravit část svých kapacit státním orgánům. Ve čtvrtek večer jako výraz solidarity s Ukrajinou nasvítila své sídlo, tedy starobylou budovu Karolina, v ukrajinských barvách.

ČVUT

Ukrajinská vlajka vlaje i nad ČVUT. Podle rektora Petráčka počítá univerzita s tím, že může pomoct studentům a zaměstnancům z Ukrajiny v hmotné nouzi, ale i s úředními otázkami pobytu, pozváním univerzitních kolegů a zajištěním jejich pobytu v ČR.

„Jsme připraveni postarat se o vás, jak jen budeme moct,“ vzkázal Petráček ukrajinských studentům a pracovníkům. Vyzval je zároveň, aby se sami přihlásili se svými potřebami a náměty, jak jim může škola pomoct. Škola podle něj v nejbližších hodinách uvolní peníze na to, co bude třeba.

Petráček již ve čtvrtek ve svém stanovisku uvedl, že argumenty Ruska pro vpád na Ukrajinu připomínají dobu odtržení Sudet od Československa v roce 1938 a invazi vojska Varšavské smlouvy v roce 1968.

VŠCHT

Mimořádné stipendium mohou získat ukrajinští studenti v tíživé finanční situaci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, řekl její mluvčí Michal Janovský. Pomoc má podle něj směřovat hlavně ke studentům, kterým rodiče z Ukrajiny na pobyt v Česku dosud posílali peníze. Využít mohou rovněž psychologické a sociálně právní poradny.

ČZU

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) zahájila veřejnou sbírku ČZU pro Ukrajinu. Dary chce dát na pomoc studentům i zaměstnancům školy a na Ukrajinu poslat například potraviny, vodu či oblečení. Pro případné válečné uprchlíky může škola poskytnout desítky lůžek na kolejích a v nejbližších dnech uvolnit další stovky míst, řekla mluvčí Karla Mráčková.

VŠE

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) pomůže ukrajinským studentům podle složitosti jejich osobní situace například formou úhrady nákladů na ubytování na kolejích, stipendií nebo odpuštěním školného v cizojazyčných studijních programech, uvedla mluvčí Martina Mlynářová. Může jim také usnadnit přerušení studia, dodala.

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa