Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tresty Rusům za válku: Vzali jim Batmana, hokej, Ligu mistrů, formule i Eurovizi

  • Autor: ČTK - 
    Aktualizováno -
    1. 3. 2022
    10:35
    25. 2. 2022
    11:09

    Kvůli útoku Ruska na Ukrajinu dochází nejen k jednání o sankcích, ale i dalším dílčím „potrestáním“ Putinovy země. Promítlo se to i do světa fotbalu, kde finále Ligy mistrů nebude hostit Petrohrad, ale Paříž. Zrušen je podzimní závod formulí F1 v Soči. Polsko proti Rusko nenastoupí v kvalifikaci na fotbalové mistrovství světa. Prezident hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit zápasy proti ruským týmům. Rusové patrně nebudou pozváni ani na České hry. Pro ruské hdebníky také zůstane zapovězená oblíbená soutěž Eurovize, oznámili její organizátoři. Dalšími dílčími tresty za Putinovu agresi jsou třeba i bojkoty ruského zboží. Řetězec supermarketů v Pobaltí stáhl z nabídky všechny ruské výroby.

  • 1.Bez Eurovize

    Do Eurovize se letos nepodívá žádný hudebník z Ruska. Rozhodnutí organizátorů přišlo v pátek navečer. „Rozhodnutí odráží obavy, že ve světle bezprecedentní krize na Ukrajině by zařazení ruského příspěvku do letošní soutěže způsobilo znehodnocení soutěže,“ uvedli zástupci soutěže. 

  • 2.Omezení na Youtube

    Rušno je i ve světě internetu. Provozovatel internetové služby YouTube s okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a s webem Sputnik. Zdůvodnil to situací na Ukrajině, informují dnes zahraniční tiskové agentury. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

    Podle mluvčího americké firmy bude chvíli trvat, než budou opatření technicky provedena. „Naše týmy situaci nadále nepřetržitě monitorují, abychom mohli co nejrychleji jednat,“ citovala jej agentura DPA.

    Ke stejnému kroku o něco později přistoupila i společnost Meta, která vlastní Facebook. Ani zde uživatelé v Evropě už nebudou mít přístup ke kanálům ruské televize RT a webu Sputnik. Nakonec se přidala i sociální síť TikTok. Streamovací služba Netflix pak oznámila, že v Rusku nebude vysílat ruské kanály, aby nepodporovala propagandu Kremlu. Povinné zařazování státního obsahu byl požadavek, který vzešel z nedávného ruského technologického nařízení. 

  • 3.Zrušená premiéra Batmana

    Společnost Warner Bros. se rozhodla zrušit premiéru filmu „The Batman“ v Rusku jen několik dní před jeho uvedením do kin. A netopýří muž není jediný, kdo ruských kin nedoletí. Po ruské invazi na Ukrajinu se Hollywood rozhodl zastavit distribuční plány v Rusku, napsala dnes agentura AP.

    Společnosti Warner Bros., Walt Disney Co. a Sony Pictures v pondělí oznámily, že „pozastavují“ uvádění svých filmů v Rusku. Všechna tato studia měla v plánu uvést v příštích týdnech významné filmy s chystanou mezinárodní premiérou.

    Patří mezi ně i zmíněná nová verze Batmana v režii Matta Reevese s Robertem Pattinsonem v hlavní roli. V pátek bude mít tento snímek premiéru v Severní Americe a na řadě dalších míst světa; čeští diváci se ho dočkají už o den dříve - ve čtvrtek třetího března.

    „Vzhledem k humanitární krizi na Ukrajině společnost WarnerMedia pozastavuje uvedení svého celovečerního filmu The Batman v Rusku,“ uvedl mluvčí studia v prohlášení. „Vývoj situace budeme i nadále sledovat. Doufáme v rychlé a mírové řešení této tragédie,“ dodal.

    Walt Disney zastavuje také uvádění filmů v Rusku

    Krok společnosti Warner Bros. navázal na podobné pondělní rozhodnutí společnosti Walt Disney. Studio plánovalo v Rusku uvést desátého března animovaný dobrodružný film společnosti Pixar Proměna.

    „Vzhledem k nevyprovokované invazi na Ukrajinu a tragické humanitární krizi pozastavujeme uvádění filmů do kin v Rusku, včetně snímku Proměna od společnosti Pixar,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Disney.

    „Budoucí obchodní rozhodnutí přijmeme na základě vývoje situace. Do té doby vzhledem k rozsahu nastalé uprchlické krize spolupracujeme s našimi partnery z nevládních organizací na poskytování naléhavé pomoci a další humanitární pomoci uprchlíkům,“ oznámila firma.

    Sony: Naše myšlenky jsou se všemi zasaženými krizí

    Rusko není pro Hollywood klíčovým trhem, ale v celosvětovém měřítku se obvykle řadí do první desítky zemí co do kasovních tržeb. Nedávný hit společnosti Sony Spider-Man: Bez domova, který celosvětově utržil na vstupenkách celkem 1,85 miliardy dolarů (více než 41,5 miliardy korun), vydělal v Rusku 46,7 milionu dolarů.

    Nejnovější premiéra společnosti Sony, dobrodružný film Uncharted s Tomem Hollandem, za poslední dva týdny v Rusku vydělala asi 20 milionů dolarů. A právě společnost Sony se připojila ke krokům, které podnikly společnosti Disney a Warner Bros.

    „Vzhledem k probíhajícím vojenským akcím na Ukrajině a z nich plynoucí nejistotě a humanitární krizi, která se v tomto regionu odehrává, pozastavujeme naše plánované uvedení do kin v Rusku, včetně nadcházejícího uvedení filmu Morbius,“ uvedla společnost Sony v prohlášení s odkazem na spin-off Spider-Mana, který bude mít premiéru na začátku dubna.

    „Naše myšlenky a modlitby jsou se všemi, kteří byli touto krizí zasaženi, a doufáme, že bude rychle vyřešena,“ dodala Sony v prohlášení.

  • 4.Hokejové MS bez Rusů

    Mezinárodní hokejová federace (IIHF) vyloučila Rusko a Bělorusko z mistrovství světa, které se v květnu uskuteční ve Finsku. Sborná se nepředstaví ani na odloženém juniorském světovém šampionátu v srpnu v Edmontonu, mistrovství hráčů a hráček do 18 let nebo přeloženém vrcholném turnaji žen.

    Vedení mezinárodní federace na mimořádném jednání také pozastavilo účast reprezentačních týmů i klubů z obou států na všech akcích do odvolání v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, na které se podílí i Bělorusko.

    IIHF zároveň Rusku odebrala pořadatelství dalšího mistrovství světa hráčů do 20 let, které se na přelomu roku mělo konat v Novosibirsku a Omsku. „Rozhodnutí přemístit akci bylo přijato především z obavy o zdraví a pohodu všech zúčastněných hráčů, funkcionářů a fanoušků,“ uvedli zástupci IIHF v prohlášení. O tom, zda se v Petrohradu bude konat seniorský světový šampionát v roce 2023, rozhodne federace později.

    „Mezinárodní federace není politická entita a nemůže ovlivnit rozhodnutí, která se přijímají v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ uvedl prezident IIHF Luc Tardif. „Nicméně máme povinnost postarat se o všechny naše členy a účastníky, a proto musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že se naše akce uskuteční v bezpečném prostředí pro všechny týmy, které se mistrovství světa účastní,“ doplnil Tardif a dodal, že jej šokovaly záběry z dění na Ukrajině.

    O tom, kdo Rusko a Bělorusko na letošním MS nahradí, se zpráva IIHF nezmiňuje. Federace chce sportovní aspekty dnešního rozhodnutí oznámit v příštích týdnech.

  • 5.Petrohrad přišel o finále Ligy mistrů

    Finále fotbalové Ligy mistrů se místo Petrohradu odehraje 28. května v Paříži. Evropská fotbalová unie UEFA zareagovala odebráním pořadatelství ruskému městu na vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu.

    Na pátečním  mimořádném zasedání výkonný výbor UEFA také rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě.

    „UEFA by ráda poděkovala prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi za jeho osobní podporu a odhodlání přesunout v této krizové době nejprestižnější zápas evropského klubového fotbalu do Francie,“ uvedla UEFA v prohlášení. „Společně s francouzskou vládou bude UEFA plně podporovat úsilí všech zúčastněných stran o zajištění záchrany fotbalistů a jejich rodin na Ukrajině, kteří čelí strašlivému lidskému utrpení, ničení a vysídlení,“ doplnila evropská fotbalová organizace.

    Kreml na rozhodnutí UEFA zareagoval s politováním. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova „mohl Petrohrad poskytnout dobré podmínky pro pořádání fotbalového festivalu“.

  • 6.Suspendovaný ruský fotbal

    Ruské fotbalové kluby i reprezentace byly kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu do odvolání vyřazeny z mezinárodních soutěží. Rusko a s ním i Bělorusko byly také vyloučeny z hokejového mistrovství světa, které se v květnu uskuteční ve Finsku. Rozhodly o tom řídící světové organizace poté, co dnes Mezinárodní olympijský výbor (MOV) sportovním organizacím doporučil vyloučit ruské účastníky ze všech soutěží.

    Pro ruskou fotbalovou reprezentaci verdikt FIFA a UEFA s největší pravděpodobností znamená konec v kvalifikaci mistrovství světa. V ní se 24. března měla představit v semifinále play off s Polskem a v případě postupu by narazila na Česko, nebo Švédsko.

    Všichni tři soupeři ale už dříve oznámili, že proti Rusům nenastoupí. Fotbalová asociace ČR je s FIFA a UEFA dál v kontaktu. "I v otázce toho, zda baráž o účast na světovém šampionátu v roce 2022 zůstane v původním formátu, či zda v tomto směru dojde k nějaké změně," uvedla asociace.

    V evropských pohárech se rozhodnutí týká Spartaku Moskva, který se měl v březnovém osmifinále Evropské ligy postavit Lipsku. Oba zápasy byly zrušeny a německý celek bez boje postoupil do čtvrtfinále.

  • 7.Nepojede se ani formule F1 v Soči

    Velká cena Ruska formule 1 se v září v Soči neuskuteční. Vedení seriálu mistrovství světa se rozhodlo závod taktéž kvůli útoku na Ukrajinu v této sezoně zrušit.

    Ruská Grand Prix je součástí seriálu formule 1 od roku 2014. V letošním kalendáři jí byl vyhrazen termín 25. září. Dnes se ale vedení F1 shodlo s mezinárodní federací FIA a zástupci stájí, že není možné závod v Rusku uspořádat.

    „Sledujeme vývoj na Ukrajině se smutkem a šokem a s nadějí v brzké a mírové řešení současné situace,“ uvedla F1 v prohlášení. „Formule 1, FIA a týmy probraly postavení našeho sportu a výsledkem je to, i s ohledem na všechny zúčastněné, že je nemožné uspořádat ruskou Grand Prix za současných okolností.“

    V Rusku se má uskutečnit i nejbližší MS juniorských hokejistů, na přelomu roku by se mělo hrát v Omsku a Novosibirsku. V květnu 2023 se pak o titulu seniorských mistrů světa má rozhodnout na turnaji v Petrohradu. Federace IIHF se zatím k osudu těchto šampionátů nevyjádřila.

    Světová curlingová federace dnes s odkazem na výzvu MOV odebrala Permu pořadatelství mistrovství Evropy, které se mělo v tomto městě na Urale konat 19. do 26. listopadu. Ve čtvrtek výkonný výbor Českého svazu curlingu rozhodl, že o to mezinárodní federaci požádá. „Důvodem je napadení Ukrajiny. Soucítíme s napadením suverénního státu přinejmenším v souvislosti se zkušeností s okupací Československa v roce 1968,“ stojí na webu svazu.

    Zrušen byl i Světový pohár ve sportovním lezení v Moskvě, kde se mělo 1. až 3. dubna závodit v boulderingu a lezení na rychlost.

    Rozhodovat se patrně bude i osudu evropského šampionátu ve sportovní střelbě, který má hostit Moskva. Od 15. do 30. srpna se má v ruské metropoli soutěžit ve vzduchových, kulových, brokových i velkorážních disciplínách.

  • 8.Stažení ruského zboží v supermarketech v Pobaltí

    Dva velké řetězce, které působí v Estonsku, Lotyšsku a Litvě, stáhly ze svých prodejen všechny ruské výrobky a nebudou je ani nakupovat od dodavatelů. Vedení prodejen tak vyjádřilo solidaritu s Ukrajinou, kterou Rusko ve čtvrtek napadlo, informovala dnes agentura DPA.

    Maloobchodní řetězce Rimi a Maxima patří k lídrům trhu, v Pobaltí provozují stovky prodejen. U obou řetězců tvoří podíl zboží vyrobeného v sousední zemi jen velmi malou část celkového sortimentu, ale podle prohlášení Rimi jde o symbolický krok s jasným poselstvím.

    Rimi také stahuje své reklamní spoty vysílané v ruských televizních stanicích. Konkurenční Maxima vyřadila z prodeje také výrobky z Běloruska, tedy země, která podporuje ruskou invazi. Ke stažení ruských a běloruských produktů se podle DPA rozhodl i německý diskontní řetězec Lidl, který působí v Litvě a Lotyšsku.

    Video  Lipavský ocenil statečnost Rusů, demonstrujících proti válce a Putinovi. A odsoudil zvěrstva na Ukrajině.  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa