Čeká vás rekonstrukce nebo zařizování nového bytu či domu? V každém případě platí, že žádný domov není stejný. Do jeho podoby promlouvá celá řada proměnných: kromě finančních možností také individuální potřeby a specifika životního stylu nebo osobní vkus. Proto jsme pro vás nachystali přehled hned několika různých způsobů, jak se dá při tvorbě interiéru ušetřit. Některé vás možná osloví, jiné vám nebudou vyhovovat. Zkrátka, vyberte si ty, které sedí vaší nátuře a stylu života.

VIDEO: Jak bydlí koumák Láďa Hruška ve svém pražském bytě?

Video
Video se připravuje ...

Jak bydlí koumák Láďa Hruška ve svém pražském bytě? Videohub

Starý nábytek

Nemusí jít nutně o cennější vintage kousky, které jsme vám nedávno představili. Může to být klidně nábytek, i nevalného designu, z posledních třiceti let. Jen vybírejte produkty s kvalitnějším provedením, u nichž se dá předpokládat, že chvíli vydrží. Oživte ho novou barvou (natírat se dá i lamino nebo plast), dejte mu dřevěnou desku, polepte ho zajímavou tapetou – zkrátka pohrajte si s ním. Za pár korun získáte originál, jaký nikdo nemá.

Naše tipy:

  • K modernímu stolu z masivu sežeňte staré židle – každý kus jiný. Pokud seženete více v jednom designu, můžete je odlišit barevným nátěrem, sedáky nebo novým čalouněním.
  • Máte-li větší ložnici, oživte její interiér starou skříní. Těm z masivu sluší, když je obrousíte a natřete křídovou barvou.
  • Moderně zařízenému obýváku dá šmrnc dřevěná komoda z 60. let nebo vintage konferenční stolek.

Umělé materiály

Soudobé trendy bydlení stále více směřují k používání přírodních materiálů, ale nebudeme si nalhávat, že jde o levnou záležitost. Zvažte, kde je pro vás přírodní materiál důležitý (např. dětský pokoj, ložnice) a kde můžete slevit (skříně, kuchyňská linka, dveře). Moderní foliované nebo laminované desky jsou výrazně levnější než překližka či dokonce masiv, jejich výhodou je nejen nižší cena, ale i hmotnost. Vysokohustotní lamináty jsou navíc velmi odolné, takže i s jejich životností to není nejhorší. Jen je důležité dbát, zejména u koupelnového nábytku, na kvalitu lepidla a způsob ohranění.

Co se týče podlahy, na té se vyplatí nešetřit. Přeci jen je to věc, jejíž oprava není nejlevnější a navíc představuje výraznou komplikaci pro chod domácnosti. Pokud už zvolíte laminát, dbejte na kvalitu. U vinylů je problematická jejich relativně nízká životnost a také zdravotní nezávadnost. Přísné evropské normy levný „no name“ vinyl málokdy splňuje. A ten kvalitní od amerických nebo evropských výrobců už se cenou vyrovná dobré laminátové nebo dokonce dřevěné podlaze.