Okna jsou oči domu. Měla by být čistá a dobře vypadat. A tak se pusťte s radostí nejen do pravidelného jarního mytí, ale i do zdobení. Jarní dekorace jdou ruku v ruce s velikonočními motivy. Svůj domov ale můžete krášlit už od konce února, abyste po dlouhé zimě konečně přilákali do svých domovů trochu sluníčka a dobré nálady. Vyberte si veselé dekorace, které navodí tu správnou atmosféru. Nejlepší jsou motivy květin, ptáčků či romantických girland. Některé si můžete vytvořit i sami z papíru, dřeva, textilu a přírodního proutí. Ukážeme vám několik krásných tipů, které vyzdobí vaše okna. A udělají radost jak vám, tak i cizím lidem zvenčí.

1. Nálepky na sklo

Autor: Majestick na Fler.cz

Asi nejjednodušší a nejrychlejší možností, jak okna vyzdobit, jsou nalepovací fólie s nejrůznějšími jarními či velikonočními motivy. Na okno nalepte ptáčky, zajíčky, kytičky nebo motýlky. Získáte tak úžasnou a barevnou dekoraci. Stačí pár nálepek a uvidíte, jak okno ožije. Na internetu i v každém papírnictví seženete nepřeberné množství motivů. Výhodou je opravdu jednoduchá aplikace. Fólie se lepí bez lepidla. Stačí vybrat jen pravé místo, to před aplikací nezapomeňte očistit. Pak už jen sloupnete fólii z archu, přiložíte a pomocí měkkého hadříku vyhladíte, aby pod fólií nezůstaly vzduchové bublinky. Až budete chtít, fólii jednoduše odloupnete a pomalu stáhnete z okna. 

2. Malování na sklo

Autor: iStock.cz

Malování na sklo je populární zábava nejen pro malé. I dospělí se mohou vyřádit při tvorbě průsvitných dekorací. Pokud tedy rádi kreslíte, můžete se pustit do výzdoby oken pomocí barev na sklo. Existují dva základní způsoby, jak si ozdobit okna vlastním obrázkem: jedním z nich je vytvořit motiv slupovacími barvami na fólii a zaschlý obrázek přenést na sklo, druhá možnost je přímo pokreslit nebo pomalovat okenní tabulky. Pokud si netroufáte kreslit na okno od ruky, můžete si i pro tyto případy pořídit šablony, díky kterým na okně bez problému vytvoříte i složitější jarní motivy.

3. Závěsné girlandy

Autor: iStock.cz

Jarní výzdoba oken není jen o květinách za oknem, ale třeba i o girlandě a jiných závěsných dekoracích. Ty skvěle vyniknou hlavně na oknech bez záclon.  Girlandy lze vyrobit z různých materiálů, například z tvrdého papíru, překližky či filcu a přidat lze umělé či živé květy. Stačí jen vystřihnout požadovaný tvar a upevnit na provázek, rybářský vlasec či mašli. Velmi hezky budou vypadat i větve, na které následně zavěsíte jarní ozdoby, třeba vyfouklá vajíčka.

4. Papírové vystřihovánky

Autor: majestic.cz

Další možností, jak vyzdobit okna, jsou nejrůznější vystřihovánky z papíru. Již hotové šablony můžete koupit nebo vystřihnout podle návodů. Těch najdete na internetu spoustu. Stačí pak jen malé ostré nůžky a spousta trpělivosti. Do tvoření ale můžete zapojit i děti a společně si vytvoříte krásné dekorace. K přípravě  postačí barevné papíry, lepidlo a nůžky. Ptáčky, květiny a mnoho dalšího pak s radostí nalepíte na okno třeba dětského pokojíčku.

5. Truhlíky

Autor: iStock.cz

Nakupte si barevné jarní rostlinky, které navodí u okna tu správnou atmosféru. V květináčích či truhlících skvěle vypadají zasazené cibulky hyacintů, modřenců a narcisů. Obléct do nového můžete také samotné květináče, použijte je jako jarní dekorace.

6. Velikonoční dekorace na parapet

Autor: iStock.cz

Jarní výzdobu si zaslouží i vnitřní parapety oken. Dobře na nich vypadají zajímavá keramika, přírodní dekorace a jiné jarní doplňky. To vše může proměnit obyčejné okno v radostný ostrov plný barev a tvarů.

Tip na video: Na parapet si můžete vyrubot i tuto jednoduchou a levnou velikonoční dekoraci z vrbového proutí, vajíček a mašliček.

Video
Video se připravuje ...

Velikonoční dekorace do okna Videoredakce ženských titulů

7. Zápichy do květináčů

Autor: www.eoshop.cz

Ozdobte čerstvě osázené květináče na parapetu veselými zápichy, které můžete koupit v květinářstvích a zahradnictvích. Ale jednoduše se dají i vyrobit. 

8. Věnec z dřevěných korálků

Autor: koralky.cz

Pokud máte tvořivou, zkuste si vyrobit věnec z dřevěných korálků s ptáčkem. Ten pak zavěste na okno.

Jak na to? 

1. Pomocí akrylového válečku si ze samotvrdnoucí hmoty FIMO Air vykrojíme obrys ptáčka. Doporučuje se si nejprve vytvořit papírovou šablonu a podle ní ptáčka vyříznout. Pomocí ostrého hrotu, například párátka, do ptáčka uděláme dírku pro zavěšení. Hmotu necháme minimálně 24 hodin samovolně vytvrdnout.

2. Ucvakneme si cca 1 m silného drátku a na něj navlečeme velké dřevěné korálky. Pro průměr věnce cca 30 cm jsme využili 30 korálků. Konce drátu spojíme zakroucením a pomocí kleští ohneme co nejblíže ke korálkům.

3. Ptáčka, který už vytvrdl, navlékneme na provázek a připevníme k věnci. K věnci připevníme stuhu, pomocí které budeme věnec zavěšovat. Tavnou pistolí ke korálkům přilepíme větvičku například eukalyptu.