Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Karel Pastor bodl do krku nemocného muže: Vraždu házel na strýce, dostal 18 let

Karel Pastor u soudu.
Karel Pastor u soudu.  (Autor: Romana Vébrová)
Autor: ČTK, VaB - 
22. února 2022
11:36

Karel Pastor si odpyká 18 let vězení za zištnou vraždu nemocného Němce v Krásném Lese na Karlovarsku. Trest mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl Pastorovo odvolání. Podle pravomocného rozsudku sebral Pastor své oběti z peněženky tisícikorunu a 110 eur (2678 Kč). Mladík vraždu sváděl na svého strýce.

Pastor vnikl do nezamčeného bytu jedenašedesátiletého vážně nemocného cizince v noci 20. srpna 2020. S sebou si přinesl golfovou hůl. Podle rozsudku ale k napadení Němce nakonec použil nůž, který se později nenašel. Útočník bodl cizince do krku, ukradl mu hotovost a utekl. Zraněný muž po pěti dnech na následky bodnutí zemřel v karlovarské krajské nemocnici.

Dvacetiletý Pastor, jehož přítelkyně si od Němce krátce před vraždou půjčila peníze na zaplacení nájmu, se k činu nepřiznal. Připustil, že v domě byl, tvrdil ale, že tam přišel krást a cizinci nijak neublížil. Po příchodu do objektu tam podle svojí verze našel zraněného Němce a jiného muže, který vyskočil z okna. Podle očí bezpečně poznal svého strýce, uváděl.

Strýc popřel, že by na místě vraždy byl. Plzeňský krajský soud loni provedl osobní konfrontaci obou mužů, po které uvěřil strýci. Strýce v malé klidné obci navíc nikdo neviděl, jeho přítomnost nepotvrdily ani údaje od mobilního operátora. Karla Pastora naopak v objektu potkali svědci z nedaleké hospody, jež na místo přilákal křik a rány. Jednomu z nich obžalovaný řekl “vypadni odsud, nebo taky dostaneš naloženo”. Dva kamarádi, s nimiž Pastor na místo činu přijel, vypověděli, že byl po návratu z bytu nervózní a začal z auta odstraňovat registrační značky.

Obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Státní zástupce se ale proti osmnáctiletému trestu neodvolal, a vrchní soud tak dnes nemohl Pastora postihnout přísněji. Podle znaleckého posudku je možnost nápravy odsouzeného muže mimořádně ztížená až vyloučená.

Součástí verdiktu je i to, že Pastor musí uhradit 179.000 korun zdravotní pojišťovně za lékařskou péči o zraněného muže.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání