„Víme, že přímé spojení bez přestupu je výhodné. Cestující nastoupí v centru Brna a za hodinu a 45 minut vystoupí přímo na letišti,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Přesně v 10.30 podepsali ve vlaku primátorka a náměstek hejtmana Lukáš Dubec deklaraci k podpoře dostupnosti vídeňského letiště hromadnou dopravou. 

„Bereme dnešek jako další signál o lepším propojení Brna a Vídně a jihu Moravy s Dolním Rakouskem," řekl po přivítání brněnkých radních a krajských úředníků na letišti Schwechat starosta Vídně Michael Ludwig.

„Před námi taky stojí spousta technických otázek, kapacita spojů na rakouské straně, nedostatek vagónů a lokomotiv, takže s tímto se musíme vypořádat, ale byť pomalu, tak stále postupujeme dopředu a zájem zejména na úrovni Brna, ale i Jihomoravského kraje, je,“ řekl už dříve radní Petr Kratochvíl (ODS).

Video
Video se připravuje ...

Brno a kraj plánují od dubna přímý vlakový spoj na vídeňské letiště Zdeněk Matyáš

Ostrý provoz na konci dubna

„Počítáme, že pravidelný provoz zahájíme na konci dubna,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec. Předběžný nástin hovoří o tom, že jeden vlak by vyjel brzy ráno, druhý večer, tak aby vhodně navazovaly na odlety a přílety letadel. Cílem Brna je, aby takových spojů ve finále jezdilo šest denně tam a zpět. 

Na provoz pravidelné linky by se měly finančně podílet Brno, Jihomoravský kraj a rakouští partneři, letiště, které o spojení stojí, případně Vídeň či spolková země Dolní Rakousko. Konkrétní náklady zůstavají předmětem vzájemných jednání.

Úterní pilotní vlak vypravila soukromá společnost Gepard Express, která v současnosti zajišťuje šestkrát denně spojení Brna s vídeňským letištěm minibusy. Cesta autem či autobusem zabere zhruba dvě hodiny, cesta vlakem by měla být o 15 minut kratší. Pokud se v současnosti cestující rozhodne jet z Brna vlakem, musí na vídeňském hlavním nádraží přestoupit.

Fotogalerie
16 fotografií