Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

České reakce na Putina: Akt agrese, míní Fiala. Snaha o obnovu SSSR, varují další

Aktualizováno -
22. února 2022
16:15
Autor: ČTK, sova - 
21. února 2022
22:27

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ČR stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Podle předsedy vlády si Česko z vlastní historie pamatuje, že kroky proti suverénním sousedním státům k míru nevedou. Postup Ruska označil za akt agrese. Dodal, že ČR podporuje jednotnou reakci EU. Další členové vládní koalice či šéfové zahraničních výborů Senátu a Sněmovny s odkazem na české historické zkušenosti zmínili ruskou „bratrskou pomoc“. Ruský krok označili za snahu o vytvoření nového Sovětského svazu. Zmínili sankce. Podle prezidenta Miloše Zemana Rusko svým jednání zvyšuje riziko vojenského konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v televizním projevu k národu oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost „lidových republik“, které byly vyhlášeny v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Televize vzápětí ukázala, jak šéf Kremlu podepisuje příslušné dekrety a také dohody s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky. Následoval rychlý rozkaz k přesunu ruských jednotek do povstaleckých republik.

„Česká republika stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Z vlastní historie si dobře pamatujeme, že podobné kroky namířené proti suverénním sousedním státům k míru nikdy nevedou,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). 

O Ukrajině pak mluvil v úterý i ve Sněmovně. Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následná vojenská akce Ruska je aktem agrese vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva, řekl. Severoatlantická aliance pravděpodobně posílí vojenskou přítomnost na východním křídle. Česko podle premiéra také podporuje zavedení tvrdých sankcí Evropské unie vůči Rusku.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ vzkázal v úterý hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zemanova reakce přišla mezi posledními.

„Stojím za Ukrajinou. Agresor je vždy jen jeden. Kdo zná historii, tak ví, že v našich dějinách okupanti taky “chránili” zájmy svého obyvatelstva na našem území. Dost slov, na řadě jsou sankce a tvrdý boj se všemi typy desinformací. Rusko porušuje všechno, k čemu se kdy zavázalo,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Senát podpoří veškeré kroky proti ruské agresi

Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) podpoří veškeré kroky, které povedou k zastavení ruské agrese na Ukrajinu. Vystrčil to dnes uvedl při vyvěšení ukrajinské vlajky na sídle horní komory na znamení solidarity a podpory východoevropskému státu.

„Ukrajina čelí agresi, kterou my z historie dobře známe,“ uvedl Vystrčil v narážce na sovětskou okupaci Československa po roce 1968. „Proto je naší povinností, abychom se jasně vymezili a jasně dali najevo, že stojíme za ukrajinským lidem a Ukrajinou. Jsme připraveni podporovat veškeré kroky k tomu, aby ta agrese byla zastavena,“ prohlásil.

„Podporou Ukrajiny chráníme Česko, chráníme Evropu, chráníme svobodu,“ dodal Vystrčil ve shodě s ukrajinským velvyslancem v ČR Jevhenem Perebyjnisem. Podle něj bude ukrajinská armáda klást odpor v případě, že by Rusko pokračovalo v útoku na další území Ukrajiny. „Budeme bojovat nejen za sebe, budeme bojovat i za Evropu, za Českou republiku, za demokratické hodnoty, které sdílíme,“ uvedl Perebyjnis.

Šéfové zahraničních výborů Senátu Pavel Fischer a Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) s odkazem na české historické zkušenosti zmínili „bratrskou pomoc“ Ruska Ukrajině.

„Kreml zavedené agresorské postupy nemění,“ uvedl Ženíšek. Putinovým cílem je podle něj vytvoření nového Sovětského svazu. Zmínil sankce vůči Rusku.

Fischer: Putinovské Rusko hrubě porušilo pravidla mírového soužití 

Podle šéfa senátního zahraničního výboru Fischera se Putinovské Rusko rozhodlo hrubě porušit pravidla mírového soužití států a podkopává mezinárodní řád založený na respektu suverenity. „Pokud by na území dvou samozvaných republik nyní vstoupil ruský voják, aby poskytl takzvanou bratrskou pomoc, půjde z pohledu mezinárodního práva o invazi a z pohledu Ukrajiny o pokus o okupaci,“ uvedl Fischer.

Fischer uvedl, že jeho výbor připraví stanovisko k aktuální situaci na Ukrajině. „Jako Senát podpoříme vládu, aby bez odkladu těmi nejtvrdšími sankcemi proti Ruské federaci dokázala mluvit v rámci Evropské unie,“ řekl.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ruský postup označila za snahu o obnovu Sovětského svazu na úkor svobodných zemí. Pokud by Česko nebylo podle šéfky vládní TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové v NATO, bylo by také v ohrožení.

Video  Vladimir Putin podepsal uznání povstaleckých republik. S vůdci separatistů z Donbasu, kam poslal armádu  - Reuters
Video se připravuje ...

sarina ( 23. února 2022 17:21 )

Vypadá to že nás ochrání slepená i se senátory, jejich proslovy v tom ujišťují. Skřet tvrdí že je jejich povinností aby jasně vymezili a dali najevo že stojí za podporou Ukrajiny, CHRÁNÍ ČESKO, EVROPU A CHRÁNÍ SVOBODU!!!, Není čeho se bát, naši slepení jsou připraveni BRÁNIT!!!

sarina ( 23. února 2022 16:34 )

To se těm slepeným HUUBOU BOJUJE a SLIBUJÍ PENÍZE na které chtějí udělat sbírku, jen ať si cálují prachy sami, a ne DĚLAT SE PĚKNÝM a myslet si-dejte mi lidi JÁ TO ZROBIM!

shithole ( 22. února 2022 22:09 )

Ty jsi jen falzifikátor nicků.

ANOzlodejum ( 22. února 2022 20:49 )

Ale byl tu kovid, proto se Schillerová musela za 2 mega (sdaňových poplatníků) fotit s pávem na instagram.

Blbos-Vystrcil ( 22. února 2022 19:43 )

Ale blbánku, na tom bilionu mají podíl všechny vlády od roku 1989! Nejen Bureš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa