Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiala: Zemanova kritika rozpočtu? Nic, co bych nečekal! A Vystrčil se přel o „hyeny“

Autor: for - 
20. února 2022
14:22

Podle Petra Fialy (ODS) nezaznělo od hlavy státu Miloše Zemana během jeho kritiky k rozpočtu ve Sněmovně nic, co by nečekal. Premiér v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že nesouhlasí s tím, že by nový návrh hospodaření nebyl protiinflační. Zemanova kritika podle něj vychází i z toho, že jsou každý blízký jiné ekonomické škole - a Zeman je levicový politik. O Zemanovi se dnes bavili i diskutující na Primě v pořadu Partie. Do předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se pustil šéf SPD Tomio Okamura - a přeli se o hyeny. Proč?

První na řadě byl v neděli duel v pořadu Partie, kde se mj. dostalo i na téma prezidenta Miloše Zemana v nemocnici. Zeman totiž v nedávném rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že se v té době snažil Vystrčil o puč. A to Okamura připomněl. 

„Když nemocnice poslala předsedovi Senátu tehdejší diagnózu – která se mimochodem neukázala být správná, protože jsem se uzdravil - tak současně požádala předsedu Senátu, aby tato zpráva nebyla zveřejňována. Předseda Senátu Vystrčil ji přes žádost Ústřední vojenské nemocnice obratem zveřejnil. Z tohoto a několika dalších indicií usuzuji, že k jistému pokusu o puč došlo. A usmívám se neschopnosti těchto pučistů,“ prohlásil v rozhovoru Zeman. Na dotaz, zda to bude chtít řešit i právně, odpověděl, že to nemůže vyloučit.

Okamura tento spor připomněl. „Jediná hyena jste tu vy!“ opřel se do Vystrčila. 

Vystrčil se ale bránil. Zmínil, že bude rád, pokud se bude případ řešit, ale zdůraznil, že jednal v souladu s Ústavou a chtěl zajistit právo na informace. „Pan prezident řekl, že jsem si vyžádal diagnózu, ale nám nešlo o diagnózu, o tu sem nežádal,“ zdůraznil a svá slova potvrdil dopisy, které měl v pořadu u sebe. Dodal, že věci, které byly zveřejněné, byly vypuštěny do veřejného prostoru po dohodě s nemocnicí. 

Fiala: Od Zemana bych nic jiného nečekal

O Zemanovi byla řeč i v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, kde byl hostem premiér Petr Fiala (ODS). Dostalo se na kritiku ze strany hlavy státu k novému státnímu rozpočtu z pera ministra financí Zbyňka Stanjura (ODS).

 „Dělali jsme to jak tým a představili jsme rozpočet, který je násobně lepší, než co představila Alena Schillerová (ANO). Tohle je rozpočet, který jsme nedělali od začátku, museli jsme upravit šílený rozpočet, který by tuto zemi vedl do inflace a znehodnotil by lidem úsporu a zvyšoval drahotu,“ bránil návrh rozpočtu s deficitem 280 miliard Fiala.

Od Zemana ale dle svých slov nic jiného nečekal. „Toto jsou věci, které jsou známé. Miloš Zeman bojuje proti daňovým výjimkám. Nedokážu posoudit, jestli to bylo kritičtější, než k rozpočtům vlád Andreje Babiše, řekl bych, že ano,“ dodal k výtkám, které měla hlava státu. Podle Zemana totiž není rozpočet protiinflační, což Fiala popírá.

Premiér Petr Fiala (ODS) v Otázkách Václava Moravce ČT (20. 2. 2022) Premiér Petr Fiala (ODS) v Otázkách Václava Moravce ČT (20. 2. 2022) | reprofoto ČT

Jak v Otázkách Václava Moravce, tak v Partii řešili hosté především třeskuté dění na Ukrajině.

V Partii bylo další tématem projednávání pandemického zákona, což způsobilo v posledních týdnech hodiny obstrukcí v dolní komoře. Až šestihodinová vystoupení předsedy SPD Tomio Okamury u pultíku vyvolalo řadu debat a jak nyní podotýká šéf Senátu Miloš Vystrčil, z tématu „covidového“ zákona se stalo politikum, což je škoda.

„Vysvětlovali jsme málo smysl pandemického zákona, nedochází tam k omezování práv a svobod. Ta opatření jsou realizována jen v pandemické pohotovosti a musí jej vláda schválit,“ uvedl Vystrčil. Uznal, že se o zákoně před schvalováním málo mluvilo a tak se to vlastně zachraňovalo vysvětlováním během projednávání a pozměňovacími návrhy.

Šéf SPD ale skálopevně tvrdí, že se jedná o volnou vstupenku pro omezování základních práv a svobod občanů ČR. Také zmínil, že jen díky SPD se pozměnovací návrhy dostaly do výsledné podoby novely. To Vystrčil popřel. „Lžete. Sám moc dobře víte, že například platnost zákona protlačil zdravotní výbor,“ oponoval šéf horní komory.

Vystrčil zaútočil na Okamuru: Dezinformujete lidi

Téma pandemického zákona bylo červeným hadrem pro Okamuru i v pořadu Partie na TV Prima. Během jeho probírání se rozjela poměrně ostrá slovní přestřelka mezi šéfem SPD a šéfem Senátu. Vystrčil si zuřivě psal poznámky a snažil se z Okamury dostat odpověď na otázku, jaká nyní vlastně platí opatření daná pandemickým zákonem a která budou platit i s jeho novelizovanou formou. Okamura se odpovědi vyhýbal a tvrdil, že otázce nerozumí.

Brzy si oba politici skákali do řeči a překřikovali se. „Povězte mi o tom,“ začal Vystrčil. „Třeba omezení u stolu,“ uvedl po nějaké době Okamura a Vystrčil zmínil, že už to neplatí. „Neskákejte mi do řeči,“ reagoval Okamura a Vystrčil trval na svém: „Jsou využívána, řekněte mi která.“  

V podobném duchu pokračovala debata dalších několik minut. Zatímco Vystrčil pořád opakoval svou otázku, Okamura opakoval, že dotazu nerozumí a hájil postoj SPD. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie TV Prima (20.2.2022) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie TV Prima (20.2.2022) | Reprofoto TV Prima

Nakonec Vystrčil vítězně podotknul, že Okamura neví, která opatření nyní platí a která budou platit i od 1. března, kdy začne platit novelizovaná forma pandemického zákona. „Takže to nevíte. Jsou pouze dvě, tedy tři, ale třetí končí na konci měsíce. Občané, jste dezinformováni, žádná základní práva a svobody omezovány nebudou!“ nedal se Vystrčil. 

Vystrčil dodal, že v platnosti bude po konci února omezení návštěv nemocnic a plošné testování ve zdravotních a sociálních službách - a tedy nikoliv omezování podnikání, které často vyzdvihuje Okamura. Zdůrazňoval, že potřebujeme mít případnou ochranu a přirovnal pandemický zákon k zákoně o pozemních komunikacích. „To přece neznamená, že všude budeme dávat zákaz vjezdu.“

Jednací řád čeká změna?

Obstrukce vyvolaly i debaty nad změnou jednacího řádu Sněmovny, ten se totiž nyní ukazuje jako zastaralý. „Řád byl schválen v roce 1995 v úplně jiném politickém prostředí. Jak říká právník Jan Winter, zákon reflektoval tu dobu a chtěl poslancům dát po 40 letech autoritářského systému velkou míru volnosti. Nicméně se ukazuje, že to vede k obstrukcím,“ komentoval řád v pořadu Epicentrum politolog Jiří Pehe.  

„Jednoznačně se musíme zcela vážně zamyslet nad jednacím řádem. Nejen nad jeho úpravou, ale i nad tím, jak ho aplikovat v praxi. Zda by nestálo za to otevřít otázku, do jaké míry lidé ctí řád v duchu toho, jak byl postaven. Co vedlo k tomu, že výklad a zvykové věci se staly součástí Sněmovny, ale neodpovídají tomu, jak byl jednací řád stvořen,“ řekl k tématu Blesk Zprávám také místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

„Obstrukce patří k demokracii a pokud jsou to obstrukce, které jsou k věci, tak jsou v pořádku. Byl jsem ale překvapen, že se dá mluvit šest hodin když se schvaluje program. Na to nejsem zvyklý,“ řekl v neděli k tématu Vystrčil. Byl by ale se změnou řádu velmi opatrný. 

Video  Obstrukce ve Sněmovně? Šlo jim zabránit, míní politolog Pehe. Koalice se nepřipravila  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Moderátorka se zeptala Okamury, lidsky, zdali si vystoupení užíval. „Nemám zapotřebí si užívat vystoupení, mluvil jsem věcně a z poznámek. SPD bojuje za zachování svobody a demokracie v ČR,“ odvětil Okamura, který připomněl i obstrukce současné vlády v době, kdy byla v opozici. Ta tehdy blokovala zákon o EET více jak 230 dní. Podle šéfa SPD se premiér Fiala nyní opojuje mocí a nechce nechat SPD vůbec mluvit. 

hulmihosoudruhu ( 20. února 2022 20:56 )

Výstavba nového stadionu by stála peníze, které skončily v Agrofertu.

nemocna ( 20. února 2022 20:36 )

Jo jen aby se Zeman neupozornoval v médiích že opět pozval sportovkyně na hrad aby jim poděkoval za medaile z Olympiády, je to pro sportovce jen výsměch a nadále budou trénovat doma na linoleu si prodírat ponožky, protože slíbený stadion nebude stát ani když už bude Sábliková v důchodu

nemocna ( 20. února 2022 20:19 )

Celý senát je banda zlodějů, chtějí víc a víc a přitom nic dobrého pro lidi neudělají hlavně že si ustanoví kolik chtějí brát a žádné zmrazení platů, lidé dřou platí daně a sotva vyžijou, sportovci dřou vyhrávají medaile a ministr není schopen prosadit postavit nový pořádný stadion, to už se nedivím že u nás nemůžou být Olympijské hry, to by sportovci spali jako bezdomovci a žebrali na Václaváku, vláda není schopna ani pro naše sportovce vyslat letadlo, že se musí trmácet dlouhé hodiny vlakem, celý senát, vládu i prezidenta vyházet do jednoho, víte vůbec že skončila Olympiáda a Sábliková i Ledecká vyhrály medaile? Kde je slíbený postavený stadion pro rychlo bruslení co jí slíbil Zeman? NIKDE ANI ZÁKLADY A TOLIK ROKŮ jen tluč huba, staví mu prý vejmenek na stáří- důchod po prezidentování ale je to maxivila asi na trénování dlouhé trati na vozíku

maruch ( 20. února 2022 19:22 )

Ulhaný, "krysopotkan" Vystrčil může jít s celým zbytečným a předraženým senátem do REKTU.

e.lesanova ( 20. února 2022 19:19 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa