„Na naší městské části je celá řada pozemků, které se v rámci restitucí dostaly do rukou soukromých vlastníků v rámci narovnání křivd, kterých se na nich dopustil režim před rokem 1989. Tyto pozemky se nacházejí po celém území Prahy 11 a řada z nich tvoří veřejná prostranství,“ řekl na zasedání místostarosta Prahy 11 Martin Sedeke (ODS).

Směna se týká 180 pozemků na území 11. městské části. Město díky ní získá pozemky v oblasti Hviezdoslavovy ulice a pozemky pod komunikacemi, pod protihlukovým valem či v Centrálním parku. Soukromým subjektům připadnou parcely v lokalitě Na Jelenách u metra Opatov. Finep tam chce spolu s dalšími vlastníky stavět developerský projekt.

Podle radního Stárka se směnou mimo jiné vyřeší soudní spory s restituenty, které trvají 12 let. Městská část za využívání pozemků, na nichž jsou například chodníky či hřiště, dosud platila nájem ve výši asi 15 milionů korun ročně. Zároveň Praha 11 směnou získá 52,6 milionu korun a podle starosty Prahy 11 Jiřího Dohnala (Piráti) by mohla městská část do svěřené péče získat některé pozemky, které připadnou magistrátu.

Zastupitel Ondřej Prokop (ANO) označil za „výhru pro Jižní Město“ to, že směnou Praha zcelí vlastnictví pozemků u ulice Hviezdoslavova, kde jsou parkoviště. „Díky této směně si parkoviště ochráníme v majetku Prahy a nebude tak možné na nich nikdy postavit nic jiného, než si na radnici schválíme,“ uvedl Prokop. Hlavní město kromě pozemků získá také 107,8 milionu korun, jak vyplývá z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Zastupitelé Prahy 11 navrženou směnu schválili 26 hlasy z 37 možných.

Opozice: Je to nevýhodné

Podle opozičních zastupitelů z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) je směna pro městskou část nevýhodná. Těžit z ní bude primárně firma Finep, uvedla zastupitelka Šárka Zdeňková (HPP11). „Scelíme tak pozemky Finepu a umožníme zastavět dosud zelené území Na Jelenách, kde podle starých územních plánů měla vzniknout veřejná vybavenost,“ sdělila na zasedání zastupitelstva Prahy 11 opoziční zastupitelka Ivana Hovorková (HPP11).

Lokalita Na Jelenách, která je vymezená ulicemi Roztylská, Na Jelenách a dálnicí D1, patří k největším nezastavěným plochám na Jižním Městě. Magistrát k ní nechal zpracovat územní studii, která má určovat parametry budoucí zástavby. Podle schváleného dokumentu je zástavba, kterou plánuje Finep, v souladu s touto studií.

Na Jižním Městě vládnou Piráti, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Mezi koaličními partnery na Jižním Městě jsou od jara 2021 spory a některé politické subjekty následně uvedly, že se necítí být dále vázané koaliční smlouvou. Městská část, kde žije 77.600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Fotogalerie
3 fotografie