Senior kráčel po silnici s dalším mužem směrem do obce. Ve stejném směru ale jelo i motorové vozidlo, které neosvíceného důchodce srazilo. „Muž jsme oživovali, utrpěl však zranění neslučitelná se životem,“ konstatovala mluvčí záchranky Michaela Bothová. Druhý chodec naopak vyvázl bez zranění.

„Řidička před jízdou nepožila alkohol ani drogy,“ řekl policista Petr Vala. Podle prvních informací šli chodci po silnici, aniž by měli na sobě reflexní prvky. Při vyšetřování řídili policisté dopravu na míst kyvadlově.

Video
Video se připravuje ...

Důchodce nepřežil na Blanensku srážku s osobákem Policie ČR

Mimo obec reflexní prvky povinně

„Mimo obec to přitom přímo ukládá zákon. Ideální je při chůzi po pravé straně reflexní proužek na levé paži a kolem kotníku. Vhodná je i kombinace se svítícím mobilem tak, aby řidič stačil chodce zaregistrovat na větší vzdálenost,“ reagoval na oba případy dopravní expert Igor Sirota.

Fakt, že se jednalo o seniory, je podle něj alarmující. „Možná by stačilo, kdyby je upozornila rodina, někdo jim svítící prvky opatřil. Chůze po místních silnicích ve tmě a bez osvětlení je velkým riskem a zbytečným hazardem se životem,“ podtrhl Sirota.

Fotogalerie
3 fotografie