Tramvaj je už druhý dopravní prostředek věnovaný Mendelovi. „Dlouhá léta je po něm pojmenována vlaková souprava a nyní bude mít mimořádný vědec a Brňan i speciální tramvaj. Vybrali jsme vůz Vario s evidenčním číslem 1110, který se nejčastěji objevuje na lince číslo 1,“ upřesnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Link

Křížení hrášků

Tramvaj se zelenými hrášky má přilákat na akce, které se letos uskuteční v rámci 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela. „S rozvojem moderních vědeckých oborů navíc význam jeho odkazu dokonce narůstá, je možné na něj i v současnosti navazovat a rozvíjet ho,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. 

Video
Video se připravuje ...

Tramvaj s hrášky sviští Brnem: Připomíná narození geniálního genetika Mendela. Markéta Malá

Právě v Brně Mendel učinil svůj nejdůležitější vědecký objev, a to díky křížení hrachu. „Tramvaj bude denně projíždět Mendlovým náměstím, což je symbolické,“ uvedl Havránek.

Náměstí na Starém Brně je po vědci pojmenováno, protože se zde nachází opatství svatého Tomáše. V tomto klášteře slavný přírodovědec působil jako jeho opat.

Výročí narození

V letošním roce se uskuteční řada událostí, které upozorní na Mendelův odkaz a jeho spojení s Brnem. Výročí narození vědce připomene například nový monument, ale bude se také konat festival, výstavy, hudební či divadelní představení a další aktivity. Aktutání informace jsou ZDE k dispozici na webu .