Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil stupeň vysokého nebezpečí kvůli silnému větru na celém území republiky. V Praze podle Kavky hasiči například rozřezali strom, který spadl přes silnici v ulici Nad Klamovkou.

„U zásahů pomáhalo pražským profesionálním hasičům i 24 dobrovolných jednotek. Naše operační středisko na posílené lince 112 odbavilo dalších více než 200 událostí pro kolegy z jiných krajů. Po 18. hodině se situace v Praze začala uklidňovat,” dodal Kavka.

Ujíždějící kontejnery

„Od rána jsme přijali desítky oznámení na tísňovou linku 156 v souvislosti s povětrnostní situací. Občané oznamují padající omítky, billboardy, plachty, hrazení kolem staveb a nebo také posouvající se nezajištěné kontejnery,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

„V případech, kdy hrozí nebezpečí, hlídka místo vždy označí páskou. Pokud hrozí nebezpečí na místě, které nelze jasně ohraničit vymezovací páskou a hrozí nebezpečí z prodlení, předáváme informaci hasičům. Do jejich příjezdu místo hlídáme a zamezujeme vstupu osob či vjezdu vozidel,“ vysvětlila.

Rybanský uvedl, že na linku 158 od rána volalo o něco více lidí než obvykle. „Máme o trochu více oznámení o spadaných stromech, ale nic dramatického,“ řekl. Dodal, že v dopravě policie větší problémy nezaznamenala. Pražští záchranáři na twitteru před polednem uvedli, že v souvislosti se silným větrem nezaznamenali žádnou událost a z jejich pohledu se dnes zatím jedná o běžnou směnu, která se ani počtem událostí nijak nevymyká.

Výpadky elektřiny

Horší je situace v jiných krajích, v některých silný vítr ničil střechy a komplikoval dopravu. Způsobil také masivní výpadky elektřiny, brzy dopoledne bylo bez proudu přes 300 000 odběratelů. V nižších polohách měl dnes ráno vítr většinou rychlost do 90 kilometrů v hodině, na Sněžce ale meteorologové naměřili náraz o rychlosti 181 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Varování meteorologů před silným větrem platí pro celou zemi do dnešní půlnoci. Nicméně větrno bude v zemi podle meteorologů až do konce týdne.

Krušná páteční noc

Hasiči v Praze měli v noci na sobotu dvacítku výjezdů k následkům silného větru. „Během včerejšího (pátečního) večera a noci jsme zasahovali u 21 událostí spojených se silným větrem. Od půlnoci se situace uklidnila. Jednalo se o popadané stromy a uvolněné plechy,“ napsali hasiči na twitteru. Kvůli zvýšení meteorologické výstrahy před větrem bylo ve zvýšené pohotovosti 11 jednotek dobrovolných hasičů. Do sobotního odpoledne se pak výjezdů nasčítalo celkem 63. Odstraňovali spadlé stromy a zajišťovali uvolněné plechy.

Zavřená zoo

Pražská zoologická zahrada v sobotu zůstane pro návštěvníky zavřená, oznámil její ředitel Miroslav Bobek. Následně upřesnil, že důvodem je vítr a odstraňování již vzniklých škod.

Pražský magistrát v pátek vyzval občany, aby nechodili do lesů, parků a na další podobná místa. „Zároveň doporučujeme, abyste byli obezřetní i při Vašich cestách po Praze,“ uvedl magistrát.

Video
Video se připravuje ...

Pražští hasiči odstraňují následky silného větru, který se prohnal republikou. (17. únor 2022) HZS Praha

Fotogalerie
33 fotografií