Nová čtvrť na území bývalého Nákladového nádraží Žižkov bude podle Central Group vůbec největším projektem, který vznikne na brownfieldu. Central Group pozemky koupil od původního developera Discovery Group v roce 2016, který zde plánoval výstavbu obřího nákupního centra s kancelářemi, hotel a několik bytových domů. Od tohoto projektu naštěstí současný majitel rychle upustil a rozhodl se ho celý přepracovat.

Podle nového projektu vznikne v severní části zrušeného Nákladového nádraží Žižkov Parková čtvrť s 2,5 tisíce byty. V rámci komerčních prostor nevzniknou žádné kanceléře, prostory budou uřčené pouze pro restaurace nebo obchody. U Basilejského náměstí pak developer chystá vybudovat 1,5 hektarový park s pěší zónou a vodními prvky

„Že se zde nezačalo stavět velké obchodní centrum, které by představovalo obroskou dopravní zátěž, je takový malý zázrak. Současný projekt je mnohem obyčejnější, vzniknou zde bloky domů, ulice, parky a aleje, zkrátka místo, kde se nám všem dobře žije,“ řekl u pokládání základního kamene náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

„Celý projekt jsme kompletně přepracovali. Parková čtvrť spolu s připravovanou výstavbou v prostoru bývalého Telekomu je dohromady o třetinu nižší, než se původně plánovalo. Tím se logicky sníží i dopravní zátěž,“ uvedl dnes zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský při slavnostním pokládání základního kamene nové rezidenční čtvrti. Nové stavby budou tedy maximálně 6 pater vysoké, až na ojedinělé věže, které budou vysoké maximálně 12 pater.

Podle Kunovského se také zvedly předpokládané náklady. Ještě minulý rok se mluvilo o 14 miliardách. „Bohužel náklady se nám posunuly do obrovských částek, nyní počítáme s investicí 20 miliard. Může za to gigantický nárůst cen energií a stavebních prací. S tak obrovským nárůstem jsem, upřímně řečeno, nepočítal,“ řekl Kunovský.

Projekt nové čtvrti na Nákladovém nádraží Žižkov je je zároveň prvním brownfieldem, kde pražský magistrát využije novou metodiku příspěvků soukromých investorů na veřejnou infrastrukturu. „Na Žižkově Central Group staví hned na třech místech, příspěvky na veřejnou infrastrukturu jsou 651 milionů korun,“ uvedl šéf Central Group.

Celá čtvrť by měla být kompletně hotová do roku 2032. Developer při výstavbě počítá i s ekologickými prvky, jako jsou zelené střechy, retenční nádrže na dešťovou vodu nebo rekuperační systémy.

Fotogalerie
33 fotografií