Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku jsou první vozy amerického konvoje. Míří na cvičení, přesun potrvá týden

Autor: ČTK - 
15. února 2022
21:40

První vozy amerického vojenského konvoje vjely v úterý ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově na Tachovsku. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních zhruba 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu. Po dálnici budou pokračovat do Ostrova u Stříbra, kde mají technickou přestávku. Následovat bude přesun do Rančířova na Jihlavsku, kde vojáci přespí. Celý přesun bude mít 500 kusů techniky a 1200 vojáků, řekla ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Konvoj podle Dvořákové bude projíždět po českých silnicích v nočních hodinách rozdělený do pěti částí. Každá část bude rozdělena na tři až pět skupin, které budou projíždět s hodinovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. Dnes v noci pojedou tři skupiny. Do Rančířova u Jihlavy tak budou američtí vojáci dojíždět v několika proudech denně. Poslední by odtud měli odjíždět 22. února. Tábor jim poslouží i při návratu ve druhé polovině března.

Ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy čekají americký vojenský konvoj vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázal covid-19.

Ubytovací prostor české armády ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy, kde se připravovali na příjezd amerického vojenského konvoje. V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení Saber Strike 2022 na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. (15. 2. 2022) Ubytovací prostor české armády ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy, kde se připravovali na příjezd amerického vojenského konvoje. V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení Saber Strike 2022 na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. (15. 2. 2022) | ČTK / Pavlíček Luboš

V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. První přijedou ve středu nad ránem. V areálu je také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot.

Vojáci a technika armády USA se přes území republiky přesouvali už několikrát. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky.

yarda ( 16. února 2022 06:52 )

Žižkova vozová hradba
Přijde jim zazpívat Brdská Pěnice?
Jestlipak naše současná ministryně útoku...ehm obrany taky umí zpívat?

diskutujici ( 16. února 2022 05:25 )

Není cvičení, jako cvičení. Jedno je pro naše dobro a druhé proti všem.

Manowar ( 16. února 2022 05:23 )

Odvezte ten šrot do kovošrotu a táhněte domu.

krapotkin ( 15. února 2022 22:57 )

To byl asi v STK na Plzeňsku nával, když všechny tahle železný maringotky museli projít STK, aby získaly barevný plivanec na SPZ. Nebo tahle šikana platí jenom pro bílé Čechy ?

kralovna-vsech-mori ( 15. února 2022 22:45 )

Si pamatuju jak Kocáb vykřikoval, že na území naší republiky nidky už nebude cizí voják.

Zobrazit celou diskusi