Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chyba výpočtů: Do Měsíce nenarazí raketa od Muska, ale z Číny?!

Autor: mav - 
19. února 2022
20:44

Nezávislý vesmírný pozorovatel Bill Gray vypočítal, že 4. března spadne na Měsíc zbytek rakety, který byl po splnění mise zanechán svému osudu. NASA teď jeho kalkulace ověřila; byly správné, akorát americký inženýr udělal jednu chybu. Kosmický odpad považoval za druhý stupeň rakety Falcon 9 Elona Muska, ale nejspíš je to pozůstatek čínské lunární mise.

Satelity i zbytky raket na oběžné dráze Země kosmické instituce bedlivě sledují, jakákoli orbitální kolize by znamenala nejen zkázu „účastníků nehody“, ale i zvýšenou hrozbu dalšího takového incidentu pro ostatní. Dál od Země je však místa podstatně víc a lidských objektů daleko méně, a tak se vysloužilý odpad prakticky neřeší.

Bill Gray to dělá ve volném čase na vlastní pěst, a i když je odborník na sledování všemožných věcí ve vesmíru (zejména planetek, nesprávně řečeno asteroidů), není to vždy snadné.

Když vypočítal, že jistý objekt narazí do Měsíce, na základě jeho dosavadní trajektorie dospěl k závěru, že to je druhý stupeň Falconu 9 firmy SpaceX. Konkrétně rakety, která vyslala družici Deep Space Climate Observatory (DSCOvr) do vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země (zhruba 3000× dál než většina satelitů). Mise startovala v únoru 2015. Jako obvykle se po dosažení kýžené rychlosti družice odpojila, vypotřebovaná část rakety přestala být jakkoliv zajímavá.

„Teoreticky takové objekty, po dostatečném čase, buď narazí do Země, nebo do Měsíce, nebo opakovaným míjením Měsíce naberou takovou energii, až je to vystřelí na orbitu kolem Slunce – to se naposledy stalo boosteru čínské lunární mise Čchang-e 2,“ uvedl na svém webu Gray.

Teď tam dodal nápravu. Napřed i další zasvěcenci souhlasili s jeho soudem, že pozorovaný objekt je Falcon 9. „Měl zhruba jasnost, jakou bychom očekávali, objevil se v očekávaný čas a pohyboval se po celkem odpovídající dráze,“ zdůvodnil svůj omyl. „Identifikace kosmického smetí dál od Země často vyžaduje trochu detektivní práce a někdy se nám vůbec nepodaří, pár neidentifikovaných kusů smetí tam dál je.“

Na omyl ho upozornil Jon Giorgini z NASA. „Poukázal, že podle jejich systému Horizons trajektorie DSCOVR nevedla zrovna blízko kolem Měsíce. Bylo by podivné, kdyby druhý stupeň okolo Měsíce proletěl, zatímco samotná družice byla v jiné části oblohy,“ dodal Gray.

„Analýza vedená Centrem pro studia objektů blízkých Zemi naznačuje, že objekt, jehož náraz do Měsíce se očekává 4. března, je zřejmě booster čínské mise Čchang-e 5-T1, vypuštěné v roce 2014,“ uvedla teď NASA podle CNN.

Raketa Dlouhý pochod 3C (Čchang Čeng) tehdy vynesla experimentální sondu, jejímž úkolem bylo obletět Měsíc a dostat zpět na Zemi kapsli. Šlo o generálku na misi Čchang-e 5, která pak roku 2020 v takové kapsli poslala zpět vzorky měsíční horniny.

„Identifikace kosmického smetí je na chaotických oběžných drahách v hlubokém vesmíru zvláště obtížná – díváte se na něco, co bylo naposledy zaznamenáno před několika lety, a snažíte se to zpětně vysledovat, aby to odpovídalo některé známé misi,“ má pochopení pro Grayův omyl astronom Jonathan McDowell z Harvardu. Takových ztracených dalekých objektů je podle něj nyní 30 až 50. „Člověk by řekl, že by bylo dobré vědět, kde ty věci odhazujeme. Není to vysoká priorita, ale svět si může dovolit najmout aspoň jednoho člověka, který to bude dělat pořádně,“ uvedl pro CNN. „Možná by to chtělo vyžadovat od vesmírných agentur, aby své trajektorie zveřejňovaly.“

Ať už SpaceX, nebo Čína, na výsledku to nic nemění. Třetí stupeň Dlouhého pochodu 3C narazí do velikého kráteru Hertzsprung poblíž lunárního rovníku na odvrácené straně, a to 4. března po poledni českého času. Vytvoří nový kráterek, ale nic významného to nebude.

Video  Čchang-e 4  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi