Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečekaná pomoc při dlouhém covidu: Ženy vsadily na běžný lék, vědci spustili studii

Autor: Mii - 
15. února 2022
05:00

Když se člověk vyléčí z covidu, ještě nemá vyhráno. Může jej zasáhnout dlouhý covid, tedy jeho tělo může trpět trvalými následky po setkání s virem SARS CoV-2. Tyto následky mohou trvat měsíce a zatím pro ně nebylo zjištěno žádné komplexní řešení. Dvě ženy, o kterých mluví nová americká studie, na něj ale možná narazily úplně náhodou. Obě trpěly dlouhým covidem, a když si vzaly běžná antihistaminika na své alergie, cítily náhlé zlepšení. Odborníci nyní zjišťují, jestli tato léčiva skutečně mohou s dlouhým covidem pomoci.

Případy popsala studie zveřejněná v odborném časopise Journal for Nurse Practitioners. Autoři připomínají, že data jsou anekdotická – jde v zásadě jen o tvrzení obou žen – i tak ale mohou posloužit jako startovací bod pro skutečný výzkum, na jehož konci by mohla stát léčba dlouhého covidu. Trvalé následky po onemocnění jsou totiž stále častěji popisovány jako větší problém než „původní“ akutní covid.

První případ, na který narazili vědci z Kalifornské univerzity, se týká zdravotnice (okolo 40 let), která se nakazila covidem již někdy v lednu 2020. Tehdy ještě pandemie nebyla vyhlášená, testování viru prakticky neprobíhalo… žena byla mezi prvními nakaženými a nikdo příliš nevěděl, co s tím.

Covid se u zdravotnice nejdříve projevil bolestí hlavy, pak přišla silná únava, horečka a noční pocení. Posléze se přidala i vyrážka a bolesti na hrudníku. Nakonec žena s nemocí bojovala tři týdny, po kterých se její stav zlepšil, ale spousta symptomů přetrvávala. O tři měsíce později se navíc přidal další, tzv. mozková mlha, která je častým problémem po covidu.

Následky si žena nesla až do června, kdy se její dlouhý covid náhle uklidnil. Stalo se tak poté, co si vzala antihistaminika kvůli své alergii na sýry, konkrétně požila velmi běžnou látku jménem difenhydramin.

Aby se ujistila, že to, co pomohlo, byla skutečně obyčejná tableta proti alergii, žádné další léky 72 hodin nepožila. Příznaky dlouhého covidu se ale vrátily, tak difenhydramin (50 mg) začala zdravotnice brát denně. Nakonec se s užíváním antihistaminika svěřila svému lékaři, který jí to nezakázal, jen doporučil vyzkoušet jiné – hydroxyzin – a upravil dávkování.

Dnes žena látku bere už přes 9 měsíců a hlásí, že drtivá většina příznaků dlouhého covidu ji opustila. Už se cítí na 90 procent oproti stavu před covidem, což vnímá jako významné zlepšení.

Učitelka se téměř uzdravila

Druhý případ je velmi podobný. Týká se učitelky ve středních letech (její věk není znám), která se nakazila covidem a ještě měsíc po nemoci cítila bolesti kloubů, nespavost, rychlé bušení srdce a problém s koncentrací. Časem se její symptomy trochu zlepšily, ale i rok po covidu žena vnímala, že jí značně omezují život.

Učitelka byla zároveň alergičkou a brala pravidelně fexofenadin, který ale v jeden moment nemohla v lékárně sehnat, a tak si pořídila dostupnější lék s obsahem difenhydraminu. Hned druhý den ráno po jeho požití cítila významné zlepšení dlouhého covidu, hlavně mozková mlha byla pryč.

Protože ženě bylo jasné, že to muselo být difenhydraminem, začala ho brát společně se svým obvyklým fexofenadinem a dnes se podle svých slov cítí o 95 procent lépe.

Jsme teprve na začátku

„Většina pacientů nám říká, že jim lékaři nedoporučili nic, co by pomohlo,“ vysvětluje zdravotnice Melissa Pintová z Kalifornské univerzity, proč se fenomén dlouhého covidu a antihistaminik rozhodla zkoumat. „Více než cokoliv jiného by se chtěli zapojit zpět do práce a běžných životních aktivit, které vykonávali, než onemocněli dlouhým covidem. Zoufale hledají něco, co by je vrátilo na nohy,“ vypráví své zkušenosti.

Zároveň ale odbornice varuje, ať se lidé nezačnou antihistaminiky náhle „ládovat“, byť příběhy obou žen jsou inspirativní. Mohou se jimi předávkovat, případně látky mohou dělat problémy v kombinaci s jinými užívanými léky. Kdo je chce vyzkoušet, Pintová doporučuje, ať tak udělá pod dozorem lékaře.

Vědecký tým univerzity se nyní pokusí zjistit, zda existují reálné poklady pro účinky antihistaminik proti dlouhému covidu. Jak podotýká server Sciencealert, dlouhý covid je medicínsky velmi podobný myalgické encefalomyelitidě/chronickému únavovému syndromu (ME/CFS), u kterého se také někdy přistupuje k léčbě pomocí antihistaminik. Jenže není pořádně prozkoumaný – stejně jako dlouhý covid – tak nelze jednoznačně říci, že u něj léky proti alergiím skutečně pomáhají.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa