Podle zaměstnanců ministerstva aktivisté narušili fungování vodovodu v budově. Na místě byl revizní technik, podle kterého přívod vody zajišťuje hasicí systém v celé budově. Protest skončil po zhruba půl hodině po příjezdu policie.

Po uzavření přívodu vody zůstal na místě z každé strany budovy jeden z protestujících. Aktivista před budovou s transparentem „Práce na klimatické spravedlnosti“ seděl na židli nad uzávěrem vody, se kterým předtím manipuloval. ČTK řekl, že pochází z místa poblíž Turówa. „Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda. Je to symbolický akt,“ řekl ke svému protestu. Policisté ho po předchozím upozornění z místa odvedli za použití donucovacích prostředků.

Polsko na základě dohody, kterou počátkem února uzavřelo s českou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.

Fotogalerie
46 fotografií